Presedintele Ucrainei: Suntem pregatiti sa acceptam ajutor umanitar international

10 Aug, 13:00 • Redactia DailyBusiness
Orice interventie rusa in estul Ucrainei sub pretextul ajutoarelor umanitare va fi considerata "o invazie", avertizeaza ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power. Presedintele ucrainean Petro Porosenko s-a declarat pregatit sa accepte o misiune umanitara la Lugansk, un bastion separatist din estul Ucrainei.
Presedintele Ucrainei: Suntem pregatiti sa acceptam ajutor umanitar international

In cursul unei conversatii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, Porosenko a informat-o in legatura cu discutiile sale in sens acest cu presedintele Comitetului International al Crucii Rosii (CICR) Peter Maurer si alti parteneri internationali, a anuntat presedintia ucraineana intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

„Suntem pregatiti sa acceptam ajutorul umanitar daca aceasta misiune este internationala, fara nicio componenta militara si trece prin posturile de frontiera controlate de granicerii ucraineni”, a subliniat Porosenko.

In cursul unei reuniuni de urgenta la ONU, vineri, Rusia a propus sa efectueze o „misiune umanitara” sau sa creeze culoare umanitare pentru a veni in ajutorul populatiei din estul Ucrainei. Aceasta propunere a fost respinsa de autoritatile de la Kiev si occidentali, care se tem ca misiunea ar putea servi drept pretext pentru o invazie.

La Lugansk, autoritatile locale au apreciat situatia ca fiind „critica”, in contextul in care fieful separatist nu mai are, de o saptamana, curent electric, apa curenta sau retea de telefonie, iar benzina si rezervele de hrana se epuizeaza rapid.