- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Prețul chiriilor a explodat în România! Care sunt orașele cu cele mai scumpe apartamente din țară

10 Jun, 19:12 • Cornel Ghimeșan
Chiriile la apartamente au explodat în România! În foarte multe orașe din țară prețul chiriilor a crescut chiar și cu 20 de procente și asta din cauza majorării dobânzilor.
Prețul chiriilor a explodat în România! Care sunt orașele cu cele mai scumpe apartamente din țară

Prețul chiriilor a explodat în România! Deși începutul verii este consacrat ca fiind un moment optim pentru chirii mai mici, anul acesta, situația este cu totul și cu totul diferită. Specialiștii în imobiliare că în acets an au fost înregistrate creșteri ale chiriilor la toate categoriile de apartamente.

Citește și Chiriile de vis ale românilor VS pretențiile proprietarilor. Capitala, în fruntea marilor orașe cu cele mai mari chirii

Prețul chiriilor a explodat în România

Din cauza prețurilor ridicate, foarte mulți chiriași care plănuiau să se mute în această perioadă au decis să amâne acest moment.

Îmi căutam un apartament cu trei camere, într-un bloc nou și am renunțat la idee pentru că au crescut foarte mult chiriile și deja era un pic exagerat prețul pentru ce oferea apartamentul”, a declarat un tânăr care locuiește în chirie la ProTV.

Agenții imobiliari spun că majoritatea clienților lor le cer să negocieze mai mult cu proprietarii pentru a mai scădea din preț.

”Ne spun că sunt foarte mari prețurile și ne spun să încercăm să negociem foarte mult cu proprietarii”, a declarat Gabriel Apostu, proprietar agenție imobiliară.

La nivel național, în luna mai, chiriile din Constanța au înregistrat un record. Potrivit datelor strânse de o platformă de imobiliare, prețul chiriilor din acest oraș a sărit peste 20% atât la garsoniere cât și în cazul locuințelor cu 2 și trei camere.

Astfel, un apartament cu două camere se închiriază acum, în medie, cu 460 de euro pe lună în Cluj-Napoca și București, iar în Constanța și Brașov cu 400 de euro.

În prezent, în Cluj-Napoca cele mai mari chirii sunt la apartamentele cu trei camere. Pentru că tot mai multe familii vor să se mute într-o casă mai mare nivelul mediu al unei astfel de locuințe a ajuns la 600 de euro.

 ”Cum cererea a crescut mai mult, și prețul, a venit așa ca un val. Având în vedere că per total știm că prețurile au crescut în principiu la orice, oamenii au foarte multă grijă când își aleg o locuință să închirieze”, a afirmat Laurențiu Sticleț, agent imobiliar.

Datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată că în primele trei luni ale anului, vânzările de apartamente au scăzut cu 23%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Principalul motiv al acestui fenomen sunt creditele tot mai scumpe, spun specialiștii în imobiliare.

”IRCC-ul practic s-a triplat în doi ani. Creșterea salariilor nu a ținut ritmul cu pierderea de putere de cumpărare”, a dezvăluit Ovidiu Constantin Bunget, profesor Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

Acesta este motivul pentru care oameni s-au îndreptat spre chirii. Cu toate acestea, deși numărul celor care au cumpărat locuințe a scăzut, prețurile lor au rămas la fel.

 ”Acum suntem pe un platou. Clar prețurile nu au scăzut și răspunsul se află nu mai departe de cerere și ofertă. Cererea a scăzut, dar oferta a scăzut și mai mult”, a transmis Dan Niculae, agent imobiliar.

Citește și Scad chiriile în Capitală. Ce se întâmplă în celelalte mari oraşe din România

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult