- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Proprietarul Adeplast: Imi pare rau ca nu ne-am listat la Bursa

05 Mar, 17:47 • traian.badulescu
Marcel Barbut (foto), proprietarul producatorului de materiale de constructii Adeplast, a declarat joi ca regreta faptul ca nu a listat compania pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) anul trecut, precizand ca finantarea de la banci este mult mai scumpa.
Proprietarul Adeplast: Imi pare rau ca nu ne-am listat la Bursa

„Anul acesta, platesc peste 2,5 mil. euro numai pe dobanzi”, a spus Barbut, care a mentionat ca firma sa a primit finantari de 19 mil. euro de la banci pentru proiectele de investitii incepute anul trecut.

Adeplast urma sa se listeze la BVB la jumatatea anului trecut, dupa Teraplast Bistrita, conform unor declaratii anterioare ale Danei Mirela Ionescu, presedintele al Raiffeisen Capital Investment (RCI), intermediarul listarii preconizate.

Teraplast Bistrita a intrat la tranzactionare pe Bursa incepand cu 2 iulie 2008. Emanoil Viciu, presedintele companiei bistritene, sustinea dupa momentul listarii ca a prins „ultimul tren”, inaintea scaderii puternice Bursei. In urma ofertei, Teraplast a strans de pe Bursa circa 49 mil. lei (13,5 mil. euro).

Pretul unei actiuni Teraplast a scazut dramatic, respectiv cu 76%, de la cotatia de 0,89 lei/actiune din momentul listarii, pana la pretul de 0,215 lei/actiune, stabilit in sedinta de joi a Bursei.

Cu toate acestea, Barbut considera listarea Teraplast un exemplu de succes, explicand ca daca ar fi fost in locul principalilor actionari, ar fi rascumparat de pe piata actiunile mult mai ieftine.

In prezent, Barbut intentioneaza sa atraga un partener in business-ul Adeplast.

„Avem doar tatonari, cu 3 parteneri. Doi sunt investitori strategi (care-si desfasoara activitatea in acelasi domeniu) si unul este fond de investitii”, a mentionat oficialul Adeplast.

El isi evalueaza business-ul la circa 60 mil. euro in prezent, in scadere cu 20% fata de anul trecut, cand o oferta de cumparare estima compania Adeplast la 75 mil. euro.

Adeplast detine 3 fabrici in Romania, doua la Oradea si una la Ploiesti. La Oradea, compania produce in una din fabrici vopsea si tencuieli decorative, iar in cealalta mortare uscate (mortare pentru zidarie, adezivi, gleturi, sape), la fel ca si in fabrica de la Ploiesti.

Capacitatea de productie a fabricilor de mortare uscate se ridica la 700.000 tone/an, in vreme ce fabrica de vopsele si tencuieli este proiectata la un nivel de 220.000 tone/an.

Pe segmentul mortarelor, compania concureaza cu firme precum Henkel si Baumit, iar pe vopsele cu Dufa Deutek, Fabryo Corporation si Policolor.