Relu Fenechiu, condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare

30 Jan, 15:39 • Redactia DailyBusiness
Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat joi de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul Transformatorul.
Relu Fenechiu, condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare

Decizia este una definitiva. In plus, i se interzic anumite drepturi pe o perioada de 3 ani.

De asemenea, Fenechiu mai este obligat la plata unor despagubiri.

Fratele acestuia, Lucian Fenehiu, a primit o pedeapsa tot de cinci ani de inchisoare cu executare, in acelasi dosar. 

Relu Fenechiu este deocamdata in vila sa din Iasi, motivand ca nu a venit la Bucuresti din cauza vremii. Procedural, el se poate prezenta la orice sectie de Politie din localitate sau poate astepta sa fie ridicat.

Este primul caz de ministru in functie condamnat la inchisoare in Romania.

Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul cunoscut ca „Transformatorul”, fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intreruptoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei. 

In acest dosar, alaturi de Fenechiu a fost judecat si fratele acestuia, Lucian Fenechiu, actionar sau administrator la aceleasi firme, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial. 

Potrivit rechizitoriului DNA, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) si reprezinta valoarea echipamentelor necorespunzatoare achizitionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate in perioada 2002 – 2005, fiecare act material insemnand o achizitie publica efectuata de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL si SC Tehnorom SRL. 

Filiala de Intretinere si Servicii Energetice „Electrica Serv” SA – SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civila in aceasta cauza, pentru suma reprezentand valoarea prejudiciului.