Reteaua de magazine a unui mare producator de carne de pui a intrat in insolventa

07 Apr, 12:09 • Redactia DailyBusiness
Grupul Oncos, unul dintre cei mai mari producatori si distribuitori de carne de pui, oua pentru consum, paine si produse de patiserie din Vestul tarii, demareaza un amplu proces de restructurare a business-ului.
Reteaua de magazine a unui mare producator de carne de pui a intrat in insolventa

Tribunalul Cluj a
admis pe 3 aprilie cererea de intrare in
procedura de insolventa a companiei Oncos SA, ce detine o retea de 44 de magazine in 4 judete. 

„Necesitatea
restructurarii vine in contextul scaderii puterii de cumparare a
populatiei si a lipsei unei finantari corespunzatoare a afacerii, ce
au cauzat un dezechilibru financiar companiei”, au explicat reprezentantii grupului.

Decizia are ca
obiectiv insanatosirea afacerii, care sa ii permita sa isi continue
activitatea in mod avantajos pentru clienti, parteneri si furnizori
si profitabil pentru companie.

Procesul presupune
restructurarea activitatii Oncos Prod impreuna cu specialisti in
business restructuring si reorganizarea Oncos SA la cererea
companiei.

In cadrul procesului
de redresare obiectivele sunt pastrarea locurilor de munca, a
structurii centrelor de productie si a celor de distributie si
vanzare. Grupul Oncos a incheiat anul 2013 cu o cifra de afaceri de
peste 148.000.000 lei.

„In ultimii ani am
resimtit puternic efectele crizei economice, care s-au vazut atat in
scaderea puterii de cumparare a consumatorilor, cat si in lipsa unor
surse de finantare viabile pe piata. Oncos este un business
antreprenorial, romanesc, ce nu beneficiaza de sprijinul unui grup
sau al unui investitor care sa sustina afacerea si in conditii
economice dificile. In acest context, restructurarea business-ului
grupului a venit ca o solutie fireasca si necesara pentru
insanatosirea acestuia. Pe parcursul procesului de restructurare, vom
acorda o mare atentie pastrarii si securizarii locurilor de munca ale
angajatilor, a structurii centrelor de productie, distributie si
vanzare. Avem baze solide, care ne vor ajuta sa insanatosim afacerile
si sa reluam cresterea”, a declarat Vasile Onaca, actionarul
majoritar al Oncos SA.

Planul de
reorganizare al afacerii include cresterea cu circa 25 % a capacitatii
de productie si procesare a carnii de pasare.

Astfel, in cadrul unui
parteneriat strategic, vor fi puse in functiune inca 12 hale de
crestere a pasarilor, cu o capacitate totala de 1,3 milioane capete
pe an.

Capacitatea totala de crestere si procesare a grupului va
depasi 6,3 milioane capete anual, dupa ce in 2013 a crescut cu 6%
fata de anul anterior.

Oncos Grup ocupa locul 10 pe piata nationala
in privinta numarului de pui de carne crescuti in fermele proprii,
iar capacitatea totala de crestere si procesare este in prezent de
peste 5.000.000 capete pui de carne pe an.

Infiintat in anul
1991, grupul are peste 800 de angajati, si este al 4-lea
angajator din judetul Cluj. Grupul de firme include Abatorul de
Pasari Floresti, clasificat in categoria „A” de procesare, 5
ferme de crestere a pasarilor in Gilau, Lomb, Jucu , Saliste –
Corus – Chinteni in judetul Cluj si Panic in judetul Salaj precum
si una din cele mai mari fabrici de paine din Transilvania.

Distributia produselor de carne se face printr-o retea proprie de
retail formata din 44 magazine in judetele Cluj, Salaj, Mures,
Bistrita–Nasaud. Produsele Oncos sunt comercializate si pe pietele
externe din Ungaria, Italia, Cehia, Slovacia si Grecia.