Romania incepe sa-si piarda atractivitatea in domeniul investitiilor in energie regenerabila

22 Sep, 11:29 • Redactia DailyBusiness
Romania a coborat un loc in clasamentul trimestrial al atractivitatii investitiilor in proiecte de energie regenerabila - EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ajungand pe pozitia 32, de pe locul 31 in editia anterioara.
Romania incepe sa-si piarda atractivitatea in domeniul investitiilor in energie regenerabila

Romania isi slabeste astfel pozitia in clasament dupa ce in primele doua editii ale clasamentului din acest an Romania a urcat cate un loc.

„Aceasta scadere survine ca urmare a unui efort al autoritatilor romane de a reconcilia pozitiile consumatorilor de energie afectati de costurile induse de schema de sprijin, ale investitorilor care au pus in functiune active de peste 6 miliarde Euro in domeniu si ale operatorilor de retele electrice care trebuie sa faca fata penetrarii de capacitate de productie necontrolabila care a schimbat centrul de greutate al productiei in tara si a crescut pierderile in retele”, spune Valeriu Binig, Partener, Energy Industry Leader, EY Romania.

[img=5566][/img]

Raportul RECAI realizeaza un clasament al primelor 40 de piete din punct de vedere al atractivitatii si oportunitatilor de investitii in proiecte de energie verde.

Piata energiei regenerabile din China reprezinta cea mai atragatoare destinatie pentru investitorii care cauta sa investeasca in acest sector.

Marcand o schimbare importanta in primele pozitii ale indexului, China revine pe primul loc, pentru prima data din mai 2013, in timp ce Europa si SUA continua sa piarda teren in fata pietelor emergente.

Guvernul chinez pune un accent tot mai mare pe energia regenerabila in lupta contra poluarii, generand noi oportunitati de piata pentru investitorii straini. Politicile agresive, concentrarea tot mai mare pe consolidarea si introducerea de scheme pilot de tranzactionare a emisiilor de carbon sprijina, la randul lor, initiativele de reducere a poluarii din aceasta tara si reflecta valoarea economica strategica a sectorului energiei regenerabile.

In pofida imbunatatirilor semnificative din acest sector si a oportunitatilor de investitii de pe piata americana a energiei regenerabile, blocajul din Congres si timpul indelungat necesar obtinerii avizelor au avut un efect negativ asupra capacitatii acestei tari de a convinge investitorii de siguranta investitiei lor pe termen lung, fapt care a determinat coborarea sUA pe locul doi.

Reconfigurarea indexului

In alte zone din index, doar doua dintre pietele care erau atragatoare in mod traditional au reusit sa-si pastreze pozitiile anterioare. Pozitiile Germaniei si Japoniei raman neschimbate, acestea ocupand locul trei, respectiv patru, in vreme ce pietele lor reflecta cele mai noi actualizari de natura legislativa si strategica din domeniul energiei.

Pe de alta parte, politicile ezitante si transmiterea de semnale contradictorii au dus la coborari in clasament pentru Marea Britanie si Australia, pana pe locul sapte, respectiv zece.

In acelasi timp, Italia si spania sufera acum repercusiunile legate de schimbarile aduse mecanismelor de sustinere a sectorului energiei regenerabile, ambele tari coborand cateva locuri in cadrul indexului.

Pe de alta parte, dinamicele piete emergente devin tot mai vizibile in cadrul indexului. India a facut un salt pana pe locul sase, ca urmare a revizuirii sectorul energetic de catre noul guvern care isi propune sa accelereze investitiile publice si private in zona energiei regenerabile. De asemenea, confirmand o tema care a devenit recurenta, Brazilia, Chile, Africa de sud si Kenya au urcat din nou in cadrul indexului, gratie proiectelor importante implementate si a suportului politic constant acordat acestora, in vreme ce finantarile majore acordate unor proiecte vizand energia regenerabila in Olanda si Israel au propulsat cele doua piete in clasament.

schimbarile semnificative din cadrul indexului intaresc faptul ca perspectivele legate de energia regenerabila nu mai reprezinta apanajul catorva piete mature – acestea au devenit cu adevarat globale, oferind oportunitati atat pe pietele dezvoltate, cat si pe cele in curs de dezvoltare. Un astfel de cadru in miscare va obliga companiile si guvernele sa-si revizuiasca strategiile legate de sectorul energetic pentru a obtine avantaje competitive pe termen lung.

Revenirea Europei

Recentul raport evidentiaza faptul ca Europa se afla in prezent intr-un punct de cotitura, tintind sa devina un lider global in acest sector, confruntandu-se, in acelasi timp, cu limitari importante legate de finantare, infrastructura si lanturi de aprovizionare.

Modelele de microfinantare vor deveni mai mult decat o simpla tendintaRaportul subliniaza faptul ca schemele de microfinantare devin tot mai importante atat pentru tarile dezvoltate cat si pentru cele in curs de dezvoltare, fapt care duce la extinderea modelelor de finantare localizata, cum ar fi modelul de crowdfunding. Resursele de capital disponibile pentru astfel de finantari au un potential semnificativ de crestere daca profilele de tip risc-recompensa vor putea fi structurate astfel incat sa devina o alternativa viabila la alte canale de investitii.

Departe de a fi doar o reminiscenta a investitorului „cu constiinta sociala”, finantarea din surse de tip crowd si din resurse comunitare devine tot mai mult un canal inteligent de investitii, jucand un rol important in modelarea noului nostru mix energetic si in generarea de stimuli pentru aparitia de noi modele de finantare.

Privind in perspectiva

Pe fondul noilor investitii in energie verde, cumuland 63,6 miliarde de dolari in al doilea trimestru al acestui an, nivel care reprezinta cea mai mare performanta trimestriala din ultimii doi ani si indica o revenire a investitiilor globale anuale pentru 2014, ultimul raport RECAI concluzioneaza ca trecerea la modalitati democratice de finantare si deschiderea de noi piete vor deveni conditii esentiale in mentinerea acestui trend pozitiv al volumelor globale de investitii.

Consumatorii, inclusiv cei casnici, dar si companiile incep sa preia controlul si sa-si asume responsabilitatea asupra propriului nivel de cerere si oferta energetica. In acest context, investitorii vor deveni si ei mai motivati. Acest demers va genera nu numai democratizarea domeniului energetic, dar si directionarea de volume semnificative de capital de investitii acolo unde e cea mai mare nevoie de el.