- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romanii prind din nou curaj sa faca afaceri. Vezi care domenii atrag cele mai multe investitii

27 Jun, 00:03 • razvan.codorean
Iesirea din recesiune si anticipata relansare a consumului cresc nivelul de optimism din economie. In primele 5 luni din 2011 au fost infiintate cu 13% mai multe firme decat in perioada similara din anul trecut. Cele mai multe afaceri au fost deschise in comert, industria prelucratoare, constructii si agricultura.
Romanii prind din nou curaj sa faca afaceri. Vezi care domenii atrag cele mai multe investitii

Potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), in primele cinci luni din acest an au fost deschise 55.276 firme, cu 6.349 mai multe fata de perioada ianuarie-mai 2010 (48.927 companii).

Cele mai cautate domenii raman comertul si serviciile. In comertul cu ridicata si amanuntul si repararea autovehiculelor si motocicletelor (service-uri), au fost deschise 16.592 firme, in crestere cu 2% fata de perioada similara din anul trecut (16.221).

Statistica arata, practic, ca aproape o treime din numarul total de firme nou inregistrate in 2011 au ca obiect de activitate acest domeniu.
[img=1871][/img]
Statistica ONRC arata ca dupa comert, romanii au deschis cele mai multe afaceri in constructii (6321), in crestere cu 65% fata de perioada ianuarie-mai 2010.

In topul celor mai atractive domenii de investitii, dupa numarul inmatricularilor de firme, urmeaza activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (5.380), agricultura, silvicultura si pescuit (4.559), industria prelucratoare (4.264), transport si depozitare (3.282) si activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (2.870)

Procentual, cel mai mult a crescut numarul firmelor cu obiect principal de activitate administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public, cu 100%, fiind inregistrate 4 societati. Mai relevanta este insa evolutia firmelor din domeniul distributiei apei, salubritatii si gestionarii deseurilor, unde in primele 5 luni ale anului, s-au inregistrat 447 de firme, cu 92% mai multe decat in perioada similara din anul 2010.

In topul ONRC, urmeaza Intermedieri financiare si asigurari, cu un avans de 67% (1060 firme), constructiile, cu o crestere a numarului inmatricularilor de firme cu 65%, sectorul de prelucrare (49%) si transport-depozitare (48%).

Puse in corelatie cu datele care arata o scadere a numarului firmelor inchise, datele ONRC vin sa sustina ideea ca economia a trecut de momentul de maxim al crizei. „Ne aflam undeva la fundul gropii si acum incepem sa speram la o revenire”, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

[b]Cei mai activi investitori sunt bucurestenii[/b]

Datele statistice de la ONRC arata, pe de alta parte, ca cele mai multe business-uri noi au fost deschise, in primele 5 luni, in municipiul Bucuresti (8331), dintre care 6.277 de SRL-uri (societati cu raspundere limitata) si 1.756 de PFA-uri (persoane fizice autorizate).

Numarul agentilor economici a crescut, fata de anul trecut, cu 114 de firme si PFA-uri.

Dupa bucuresteni, cei mai activi investitori au fost clujenii (2.349), iesenii (2.243), bihorenii (2.169) si constantenii si timisenii (2.134).

Cele mai putine firme au fost deschise in Covasna (482), Giurgiu (591), Ialomita (532), Caras-Severin (553) si Vaslui (578).

[b]Intre optimism si pessimism[/b]

2011 este vazut de unii experti drept anul oportunitatilor in materie de business. Iesirea din recesiune si posibila relansare a consumului, odata cu reluarea creditarii, ar putea aduce potential de castig.

Printre acestea se regasesc, potrivit specialistilor, investitiile in servicii si comert, agricultura, internet, confectii si incaltaminte pentru export, dar si in domeniul speculativ. Detalii aflati dintr-o analiza DailyBusiness.ro.

La capitolul riscuri, unii oameni de afaceri situeaza pe primul loc comertul, afectat de scaderea puterii de cumparare. Dincolo de retail, cel putin pe termen scurt, investitiile in constructii sau servicii sunt considerate, de asemenea, extrem de riscante.

Temerile unui posibil faliment ii tin, astfel, departe, pentru multi romani. Chiar daca, potrivit unui [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/77-dintre-romani-doresc-sa-lucreze-pe-cont-propriu-doar-23-vor-sa-fie-angajati-62227/]sondaj realizat de ivox.ro[/url], 77% dintre romani ar alege sa lucreze pe cont propriu, si numai 23% vor sa lucreze ca angajati, 53% dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani au spus ca frica de faliment i-ar descuraja daca ar avea ocazia sa inceapa un business, arata rezultatele unui alt studiu, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/ce-53-dintre-romanii-care-vor-sa-inceapa-o-afacere-se-tem-de-faliment-63745/]realizat de Comisia Europeana[/url].

Perspectiva unui venit nesigur este a doua dintre temerile care ii impiedica pe romani sa faca afaceri, 43% dintre respondentii la sondaj aratandu-se ingrijorati de aceasta perspectiva. Totodata, 31% dintre romanii care ar putea incepe o afacere se tem ca si-ar putea pierde proprietatile.

[b]Romanii, cei mai speriati de faliment[/b]

Intr-un clasament privind teama de faliment care cuprinde 24 de tari, majoritatea europene, Romania se afla pe primul loc, urmata de Japonia (49%), Franta (circa 46%), Grecia si Spania (45%). Doar 27% dintre chinezi se indeparteaza de ideea de a incepe o afacere din cauza acesteui temeri, in timp ce in SUA procentajul este de circa 22%. Cei mai optimisti sunt sud-coreenii, doar 18% dintre acestia fiind ingrijorati de perspectiva falimentului.

In Grecia, Italia, Cipru, Slovacia si Turcia, respondentii au fost mai degraba ingrijorati de securitatea locului de munca si pierderea proprietatilor. In Malta, China, Coreea de Sud si Lituania, cei mai multi dintre participantii la studiu se tem in primul rand de esecul personal. Suedezii, finlandezii si norvegienii considera ca infiintarea unui business necesita prea mult timp si efort.