- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Rompetrol aloca 80 mil. dolari pentru protectia mediului la Petromidia pana in 2012

08 Jul, 16:57 • Redactia DailyBusiness
Rompetrol va investi aproximativ 80 milioane dolari pana in 2012 pentru cresterea gradului de protectie a mediului pe platforma Petromidia, a informat marti compania.
Rompetrol aloca 80 mil. dolari pentru protectia mediului la Petromidia pana in 2012

Rompetrol a investit in tehnologie si mediu circa 600 milioane dolari in ultimii 6 ani, au mentionat reprezentantii companiei.

„Grupul va sprijini in continuare dezvoltarea activitatilor companiile prezente pe platforma Petromidia (Rompetrol Rafinare, Rompetrol Petrochemicals, Rompetrol Logistics, Ecomaster, Rompetrol Quality Control, Rominserv), in conditii de eficienta tehnologica si de protectie a mediului”, a declarat Dinu Patriciu, CEO Rompetrol.

Principalele 2 companii ale grupului prezente pe platforma Petromidia, Rompetrol Rafinare si Rompetrol Petrochemicals, detin inca din 2006 autorizatia integrata de mediu, in acord cu normele internationale in vigoare.

Inca de la privatizarea rafinariei Petromidia (Rompetrol Rafinare Constanta, RRC) in 2001, grupul a alocat aproximativ 225 milioane dolari pentru realizarea de investitii tehnologice si de mediu, dintre care aproximativ 40 milioane dolari au reprezentat investitii directe pentru protectia mediului.

Pana in 2010, nivelul total al investitiilor se va majora cu aproximativ 250 de milioane dolari, obiectivele principale fiind atingerea excelentei in domeniul rafinarii petrolului si majorarea capacitatii de rafinare la 5 milioane tone/an.

Printre proiectele de mediu realizate de Rompetrol Rafinare se numara si reabilitarea sistemului de drenaj interior pentru protejarea apei subterane si implicit a lacului Sutghiol si a Marii Negre, precum si implementarea unui sistem integrat de monitorizare a indicatorilor de mediu (apa, aer, sol).

De asemenea, compania Ecomaster Servicii Ecologice a finalizat in 2006 proiectul de modernizare a statiei de epurare a apelor uzate de la Rompetrol Rafinare, prin care s-a majorat eficienta de indepartare a poluantilor din apele uzate, de la o medie de cel mult 70%, inainte de modernizare, la peste 96% in prezent.

Statia colecteaza si trateaza fluxurile de ape industriale si menajere impure aferente platformei Petromidia si orasului Navodari.

Pentru monitorizarea indicatorilor de mediu dar si pentru asigurarea de analize industriale, Rompetrol a creat in 2004 compania Rompetrol Quality Control.

Aceasta asigura in timp real monitorizarea surselor de poluare si a factorilor de mediu, evaluarea impactului asupra mediului (apa, aer, sol) a activitatilor industriale si asistenta de specialitate in cazul evenimentelor ecologice.

O alta masura adoptata de Rompetrol pentru protejarea Marii Negre este si stabilirea unui parteneriat intre Rompetrol Logistics si Autoritatea Navala Romana pentru asigurarea respectarii standardelor si legislatiei in vigoare cu privire la fluxul de produse petroliere prin danele 4 si 9 aferente portului Midia, inspre si dinspre rafinarie.

In acest an, grupul va finaliza constructia unui nou terminal marin in largul Marii Negre, valoarea investitionala a proiectului fiind estimata la peste 90 milioane euro.

Proiectul tehnic aferent constructiei a necesitat atat diverse studii geotehnice si geofizice pentru zona de amplasare a conductei, cat si toate datele de mediu disponibile privind regimurile vanturilor, valurilor, temperaturii apei si cutremurelor.