- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Orezul se scumpește surprinzător. Prețurile ating cea mai mare valoare din ultimii 15 ani

17 May, 12:30 • Amarie Giorgiana
Condițiile meteo afectează piața de orez în continuare, iar prețul alimentului de bază atinge cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani.
Orezul se scumpește surprinzător. Prețurile ating cea mai mare valoare din ultimii 15 ani

Condițiile meteo influențează în mare parte piața alimentelor de bază, printre care și orezul. Din această cauză, costul alimentului de bază atinge cele mai înalte cote din ultimii 15 ani. Vremea afectează negativ piața orezului, ducând prețurile la un nivel extrem de ridicat, potrivit Bloomberg.

Prețul orezului, influențat drastic de condițiile meteo

Condițiile meteo afectează din nou negativ piața orezului, urcând prețul alimentului de bază la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

Livrările de orez erau deja afectate de restricțiile de export impuse anul trecut de India, cel mai cunoscut exportator mondial În plus, seceta și fenomenul El Nino afectează în continuare producția din Asia de Sud-Est, una dintre cele mai importante regiuni pentru cultura orezului. Între timp, vremea extremă din sudul Braziliei stârnește îngrijorări în întreaga lume, pentru că inundațiile catastrofale pot afecta major producția de orez și au contribuit deja la creșterea prețurilor. Asta, în condițiile în care Rio Grande do Sul, care este responsabil pentru 70% din întreaga producție de orez, ar putea fi afectat de inundații pe o perioadă de câteva săptămâni, potrivit lui Charles Hart, analist pe materii prime la BMI.

Citește și: România este campioană la risipă alimentară. În cât timp se aruncă 6.000 de tone de alimente

„Inundaţiile au coincis cu recoltatul orezului în Brazilia, astfel că o parte din recoltă nu a putut fi strânsă”, spune Charles Hart. Asta a creat îngrijorări serioase cu privire la volumul producţiei interne şi cu privire la eventualul surplus ce ar putea fi exportat, a spus analistul, potrivit Ziare.com.

În afară, prețul orezului thailandez spart a crescut cu 71 de dolari încă de la începutul lunii aprilie și până în acest moment. Costul s-a ridicat la 649 de dolari pe tonă.  În același timp, creșterea prețurilor ar putea fi inluențată de procesul lent de transport al orezului pe piață, spune Peter Clubb, , analist la Consiliul Internaţional al Cerealelor.

Citește și: Studiu: Copii sunt manipulați de ambalajele „imorale” ale alimentelor nesănătoase. Semnal de alarmă tras de celebrul bucătar Jamie Oliver

 

Tags: