Scandalul carnii de cal revine. Protagonisti: Scandia si Marea Britanie

02 Nov, 12:12 • Redactia DailyBusiness
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu a primit pana in prezent, pe sistemul european rapid de alerta, toate datele referitoare la lotul de conserve din carne de vita, provenite din Romania, suspectate de autoritatile din Marea Britanie ca ar contine carne de cal, a declarat vineri presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.
Scandalul carnii de cal revine. Protagonisti: Scandia si Marea Britanie

„De regula, cand se anunta un astfel de caz, autoritatea statului membru
trebuie sa spuna lotul, cantitatile, data de fabricatie, ca noi sa putem face
verificarile vizavi de ceea ce se suspicioneaza. Noi am luat ca data de referinta
inca de anul trecut ceea ce a produs aceasta fabrica, tocmai pentru a ne lua o
marja de siguranta fata de produsele exportate in Uniunea Europeana. Singurul
lucru pe care il spun autoritatile din Marea Britanie este ca produsele
respective expira in ianuarie 2016. De regula, tot ce se pune pe sistemul
european rapid de alerta se pune dupa ce se strang toate datele referitoare la
lot, cantitate, materie prima etc., dar, deocamdata, nu am primit nimic. Ce
avem este ceea ce a fost pus pe site-ul Agentiei pentru Standarde Alimentare
din Marea Britanie”, a precizat Manastireanu. 

Lotul de conserve ar fi provenit de la singura firma din Romania, respectiv Scandia Food, si un singur
depozit, iar la inceputul saptamanii viitoare, cel mai probabil luni, va exista
un rezultat final in urma verificarilor. Din datele verificate pana in prezent
de inspectorii veterinari nu se confirma ca ar fi vorba despre frauda. 

„Este vorba de o singura firma, un singur depozit. Probabil, la inceputul
saptamanii viitoare, luni, vom avea un rezultat final, pentru ca daca mai gasim
probe din lotul care noi consideram ca este incriminat facem si noi determinarile
de laborator, ca sa vedem daca se confirma ceea ce suspicioneaza autoritatile
din Marea Britanie. Informatiile pe care le avem de la autoritatile din Marea
Britanie spun ca in conserve de carne de vita feliata s-a gasit un procent intre
1% si 5% ADN de cal, dar nu avem informatii suplimentare, nu avem numarul
lotului respectiv, nu avem cantitatea de conserve care este suspicionata, dar
se fac cercetari si vom da publicitatii rezultatele”, a explicat seful
ANSVSA. 

Acesta a precizat ca, in urma scandalului carnii de cal din Franta, Comisia
Europeana a hotarat ca toate produsele din carne de vita comercializate pe piata
europeana sa fie controlate din punct de vedere al ADN-ului. 

„Noi, la acest producator, am efectuat la solicitarea lor analize privind
procentul de ADN si acesta s-a incadrat in limitele acceptate de CE pana in 1%,
ceea ce inseamna, pe regulamentele europene, ca este contaminare accidentala pe
fluxul tehnologic. Din datele pe care le avem pana acum de la acest agent
economic, nu se pune problema de frauda, insa, in urma verificarilor pe care le
facem, o sa vedem ce suspicioneaza autoritatile din Marea Britanie”, a mai
spus Manastireanu, citat de Agerpres.