Finante-Banci

Scotienii au respins independenta la referendum

19 Sep, 10:30 • Redactia DailyBusiness
Scotienii au votat in proportie de aproximativ 55% impotriva desprinderii Scotiei de Regatul Unit, releva datele obtinute dupa numararea buletinelor de vot in 31 din cele 32 de circumscriptii, potrivit BBC si AFP.
Scotienii au respins independenta la referendum

In favoarea ramanerii Scotiei in Regat au votat 1.914.187 de persoane (55,42%), in timp ce pentru independenta s-au exprimat 1.852.828 de alegatori (44,58%), potrivit datelor oficiale.

Voturile impotriva indepedentei Scotiei au fost mai numeroase in zonele in care populatia apartine in majoritate clasei de mijloc sau este mai in varsta, in zonele cu o proportie mai ridicata a persoanelor nascute in alte parti ale Marii Britanii si in jumatatea predominant rurala a Scotiei.

Astfel 64% din populatie a respins independenta in circumscriptiile in care peste 12% din locuitori s-au nascut in alta parte a Marii Britanii, afirma profesorul John Curtice de la Universitatea Strathclyde pentru BBC News Online, preluat de Mediafax.

Media de respingere a independentei a fost de 60% in zonele in care peste 30% din populatie are ocupatii manageriale si de 61% in zonele in care peste 24% din populatie are peste 65 de ani.

Voturile impotriva independentei au fost mai numeroase in jumatatea predominant rurala a Scotiei (60 la suta), mai degraba decat in zonele urbane, unde media a fost de 53%.