Se anuleaza scumpirea? Ping-pong cu ordonanta accizei la carburanti in Parlament

01 Apr, 16:14 • Redactia DailyBusiness
Camera Deputatilor a aprobat, marti, retrimiterea la comisia de specialitate a OUG 111/2013 care prevede intrarea in vigoare a majorarii accizei la benzina si motorina de la 1 aprilie, la propunerea liderului grupului PNL, George Scutaru.
Se anuleaza scumpirea? Ping-pong cu ordonanta accizei la carburanti in Parlament

Ordonanta de urgenta 111/2013 prevede
amanarea intrarii in vigoare a majorarii accizei la motorina si
benzina de la 1 ianuarie la 1 aprilie 2014.

George Scutaru a propus
retrimiterea acestei ordonante la comisia de specialitate, cu termen
o saptamana, pentru ca aceasta sa fie discutata impreuna cu OUG
102/2013 care prevede intrarea in vigoare a taxei de 7 eurocenti pe
combustibil.

Cele doua ordonante de urgenta sunt
insa in vigoare si isi produc efectele, scrie Mediafax

Romanii platesc de marti, 1 aprilie, cu 0,41 lei mai mult pentru litrul de carburant de la pompa, din cauza introducerii accizei de 7 eurocenti. Potrivit calculelor anuntate anterior, acciza pe carburanti va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei. 

In urma acestei scumpiri, in Romania nu va mai exista un sortiment de benzina sau de motorina care sa coste mai putin de 6 lei pe litru.

Romanii parcurg in medie 14.700 km anual, dintre care 57% in oras. Cat va trebui sa scoatem din buzunar in plus in conditiile maririi accizei la carburanti de la 1 aprilie?

Luand in considerare cifrele de mai sus, costul mediu anual pentru alimentarea masinii va creste cu 505 lei pentru benzina si cu 415 lei pentru motorina, potrivit unui studiu. 

Astfel, odata cu marirea accizei la carburanti, romanii trebuie sa scoata anual din buzunar mai multi bani pentru acelasi numar de litri de combustibil. Astfel, la fiecare plin in valoare de 300 lei soferii vor alimenta cu circa 3,5 litri mai putin. In termeni practici, acest lucru inseamna ca un roman cu o masina din clasa compacta va circula cu circa 50 de km mai putin avand acelasi buget.