- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Semnal de alarma pentru economie: Investitiile straine s-au injumatatit in primele 5 luni

13 Jul, 11:15 • adrian.mihaltianu
Investitiile straine directe au scazut in primele cinci luni cu peste 45% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 465 milioane de euro, potrivit datelor anuntate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Semnal de alarma pentru economie: Investitiile straine s-au injumatatit in primele 5 luni

In intervalul ianuarie – mai 2011, investitiile straine directe au totalizat 849 milioane de euro.

Aceste investitii sunt esentiale pentru cresterea economica a tarii.

Datele BNR arata ca participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 492 milioane euro, iar creditele intra-grup au avut o valoare negativa de 27 milioane euro.

Investitiile straine directe au finantat 24,2% din deficitul contului curent in primele cinci luni.

In 2011, investitiile straine directe au scazut cu 13,6% fata de nivelul din anul precedent, pana la 1,917 miliarde euro, ajungand astfel la minimul ultimilor 9 ani.
[quote=Mugur Isarescu, BNR]Investitiile raman marea problema a cresterii economice.[/quote]
Guvernatorul Bancii Nationale a Romanie (BNR), Mugur Isarescu, a declarat joi ca [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/isarescu-investitiile-marea-problema-a-cresterii-economice-78500/]Romania depinde in continuare de investitii externe[/url] si nu crede ca ar putea fi atrase in continuare multe investitii de portofoliu.

„In mod cert, ca sa ai crestere economica trebuie sa creezi locuri de munca si sa iti creasca productivitatea. De aici incep complicatiile. In primul rand e nevoie de investitii. E clar ca Romania are o lipsa a economisirii si ne trebuie capital strain”, a spus guvernatorul BNR.

„Am vrea sa fie capital romanesc, dar acest capital romanesc din pacate a disparut. Investitiile interne sunt limitate si nu avem mecanisme de a stimula prea mult economisirea sau acumularea, pentru ca ar scadea consumul. Un om nu poate in acelasi timp sa creasca si rata economisirii si rata consumului. Investitiile, in continuare, raman marea problema a cresterii economice”, a adaugat Isarescu.