- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Sfaturi fiscale din mediul privat pentru 2011: Reduceti CAS-ul si pastrati restul taxelor neschimbate

14 Dec, 00:01 • gecad.net
Scaderea CAS-ului este cea mai buna masura fiscala pe care ar putea-o lua la anul guvernul, iar celelalte taxe ar trebui sa ramana neschimbate, cred reprezentantii oamenilor de afaceri. Lipsa de fonduri la buget venita din scaderea CAS ar trebui suplinita de colectarea mai buna a veniturilor declarate.
Sfaturi fiscale din mediul privat pentru 2011: Reduceti CAS-ul si pastrati restul taxelor neschimbate

Nivelul ridicat al CAS nu incurajeaza in prezent productivitatea muncii, este de parere Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. Chiar daca beneficiaza de o cota redusa a cotei unice si a impozitului pe profit, Romania are unul din cele mai mari niveluri ale CAS-ului, ceea ce nu incurajeaza angajarile.

Pentru ca taxele pe munca sunt prea mari, oamenii de afaceri se concentreaza acum in special pe castiguri din capital si diverse speculatii prin care pot fructifica bine cota mica de impozitare, si nu pe productivitate.

La randul sau, Alexander Milcev, tax partner in cadrul fimei de consultanta fiscala Ernst&Young, este de parare ca masura cea mai buna pe care o poate introduce guvernul in noul Cod Fiscal este plafonarea CAS-urilor la un anumit venit, ceea ce inseamna ca, oricat de mari ar fi veniturile care depasesc acest nivel, nu vor avea de achitat un CAS mai mare.

„In prezent, din cate stiu exista un proiect de modificare a Codului Fiscal care include atat introducerea contributiilor sociale in Codul Fiscal, cat si plafonarea contributiilor pentru pensii la un anumit nivel”, a spus Milcev.

Daca statul va lua insa masura reducerii contributiilor sociale, cu ce ar putea fi inlocuite sumele care se pierd din incasarile pe CAS?

In orice caz, nu trebuie umblat la TVA sau la cota unica. „TVA este oricum la un nivel destul de inalt, iar cota unica s-a transformat pentru noi in brand. Am fost foarte consecventi in mentinerea cotei o avem inca din 2004”, spune Milcev.

Venituri suplimentare la buget ar putea veni insa din o mai buna colectare. „Avem un grad de colectare de doar 75%, in timp ce media europeana este de circa 99%. Iar aici nu este vorba de evaziune, ci de venituri declarate, dar pe care nu se platesc taxe”, a spus consultantul fiscal.

„Daca inspectorii fiscali nu ar merge de fiecare data la acei contibuabili bun-platnici si de la care stiu ca pot colecta taxele, si daca ar face presiuni si pe cei care nu platesc desi poate ca nu se afla in dificultati financiare, atunci gradul de colectare ar creste. Daca Romania colecta taxe in proportie de 80%, nu ar fi avut nevoie nici de sprijinul FMI, nici de majorarea TVA”, este de parere Milcev.

Florin Pogonaru si Alexander Milcev cred ca guvernul ar trebui sa se abtina la anul de la alte modificari fiscale, in afara scaderii CAS, pentru ca un sistem instabil este foarte daunator business-ului.

In plus, guvernantii ar trebui sa tina cont ca orice masura de crestere a cheltuielilor bugetare este periculoasa, pentru ca poate dezechilibra bugetul.

Astfel, anuntata majorare de salarii a bugetarilor cu circa 15% anul viitor este, pentru Florin Pogonaru, o dovada de inconsecventa.

Masura lasa deschisa doua posibile interpretari, care pun guvernul intr-o lumina extrem de proasta. „Se poate considera ca reducerea din 2010 a salariilor cu 25% a fost absolut inutila, din moment ce a fost mentinuta doar cateva luni. Sau, daca este o masura utila, atunci guvernul renunta la ea din motive populiste”, a spus Pogonaru.