Tara unde se dubleaza pretul apei din cauza ieftinirii petrolului

03 Nov, 11:28 • Redactia DailyBusiness
Arabia Saudită a decis să majoreze prețul apei pentru consumatorii non-rezidențiali, o dovadă că Guvernul a început să reducă subvențiile în condițiile în care prețul redus al petrolului pune presiune pe buget, transmite Reuters.
Tara unde se dubleaza pretul apei din cauza ieftinirii petrolului

Începând cu data de 16 decembrie, prețul plăti de consumatorii industriali, organismele publice și marile companii pentru un metru cub de apă va crește până la 9 riali (2,40 dolari) de la 4 riali în prezent, informează cotidianul local al-Watan citând un comunicat al Ministerului Apei și Electricității,potrivit agentiei Reuters, preluata de Agepres.

Potrivit surselor oficiale citate de presa din Arabia Saudită, Guvernul vrea să reducă creșterea consumului de apă și să descurajeze risipa.

În schimb, consumatorii casnici, care se bucură de mult timp de prețuri scăzute la apă în conformitate cu subvențiile generoase oferite de Guvern, nu vor plăti prețuri mai mari.

Reducerea la jumătate a prețului petrolului în ultimele 12 luni a făcut ca deficitul bugetar al Arabiei Saudite să treacă pragul de 100 de miliarde de dolari, punând presiuni asupra autorităților să reducă cheltuielile chiar dacă Guvernul ezită să facă reduceri de cheltuieli în domeniile sensibile.

Săptămâna trecută, ministrul Petrolului a declarat că Arabia Saudită discută o posibilă reducere a subvențiilor la combustibili dar nu a oferit alte detalii.

Informațiile publicate în presa din Arabia Saudită nu precizează care va fi suma care ar putea fi economistă de Guvern prin creșterea prețurilor la apă pentru consumatorii industriali. Însă această decizie ar putea ajuta la reducerea consumului de energie, deoarece o mare parte din apa consumată în Arabia Saudită este produsă de instalațiile de desalinizare.