- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Tinerii români nu au șanse egale de dezvoltare! 41,5% dintre ei sunt săraci, izolați social și educațional

07 Oct, 22:34 • Gabriela Andreescu
România continuă să fie țara șanselor inegale. 41,5% dintre tinerii din Romania sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei care să le asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice ale copiluluii și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate, arată un studiu al asociației Salvați Copiii România
Tinerii români nu au șanse egale de dezvoltare! 41,5% dintre ei sunt săraci, izolați social și educațional

Studiul elaborat de „Salvați Copiii” arată cifre îngrijorătoare cu privire la inegalitățile sociale și lipsa de șanse care îi afectează pe tinerii din Romania.

În ianuarie 2021, peste 286.150 de copii cu vârsta învățământului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la școală, iar, pe ansamblul învățământului primar și gimnazial, rata abandonului școlar pentru anul 2019/2020 a fost de 1,3%, ceea ce înseamnă aproximativ 20.878 de elevi.

România rămâne o țară a șanselor inegale, în condițiile în care acest risc al sărăciei variază de la 19,9% în marile orașe la 30% în orașele mici și suburbii și atinge un îngrijorător nivel de 50,5% în mediul rural.

Organizația care a efectuat studiul dorește să tragă un semnal de alarmă cu privire la șansele minime de care dispun tinerii născuți într-o familie săracă. Ei vor fi puternic afectați de sărăcia educațională, ceea ce le va diminua șansele de a-și îmbunătăți viața:

„Dar cel mai dramatic este că sărăcia educațională se transmite între generații: transferul social este minim spre imposibil, adică un copil născut într-un mediu defavorizat va putea doar greu și cu eforturi supraomenești să își îmbunătățească viața,” arată organizația.

41,5% dintre tinerii din Romania riscă excluziunea socială
41,5% dintre tinerii din Romania riscă excluziunea socială

Salvați Copiii publică date cuprinzătoare cu privire la modurile în care tinerii săraci din România beneficiază de șanse minime de dezvoltare:

  • Fenomen extins al neparticipării școlare în raport cu populația școlară – 286.150 de copii între 7 și 17 ani erau în afara școlii la 1 ianuarie 2021, din totalul de aprox. 2.500.000 de copii de vârstă școlară;
  • Abandonul școlar neschimbat în ultimii 10 ani – 35.259 de elevi, dintre care 20.878 din ciclul primar și gimnazial și 14.381 din învățământul liceal, au abandonat școala în 2019/2020;
  • Inegalitățile dintre copiii din urbanul mare și rural se adâncesc; în ceea ce privește rezultatele la examenele naționale – elevii din mediul rural au luat de trei ori mai multe medii sub 5 față de cei de la școlile din urban.
  • România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au finalizat doar opt clase sau mai puțin, deși ținta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârșitul anului 2020.
  • La proba de citire a testării internaționale PISA, 41% dintre elevii români din sistemul educațional se plasează în aria analfabetismului funcțional, respectiv 46,6% la matematică și 43,9% la cunoștințele generale despre societate, oameni și univers. De asemenea, conform PISA, dintre elevii români dezavantajați social și economic, doar 0,1%, adică unul dintr-o mie (2,6% – media europeană), a ajuns la rezultate de top la citire (nivelurile superioare 6 sau 5, nivelul 1 fiind cel mai scăzut și corespunzător analfabetismului funcțional).
  • 41,5% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, cea mai mare rată din UE.

Pentru a preveni și corecta abandonul școlar, Organizația Salvați Copiii România lucrează direct în comunitățile vulnerabile și a dezvoltat un model integrat de stimulare a participării la educație și prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a școlii, model ce va fi aplicat într-o primă etapă în cadrul proiectului dedicat elevilor din învățământul primar și gimnazial din orașul Pantelimon și comuna Glina, județul Ilfov.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult