- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

X-Trade Brokers: Desfiintarea euro ar putea avea urmari dramatice

12 Jul, 14:20 • Redactia DailyBusiness
Desfiintarea euro ar avea urmari dramatice pentru atat pentru economiile din Uniunea Europeana (UE), cat si pentru economia mondiala, cu mult mai importante decat efectele pozitive ale unui astfel de proces, considera reprezentantii casei de brokeraj X-Trade Brokers.
X-Trade Brokers: Desfiintarea euro ar putea avea urmari dramatice

Acestia au reactionat la declaratia lui Christopher Smallwood, economist la Capital Economics, care a declarat ca zona euro trebuie desfiintata. Astfel, revenirea statelor din zona euro la sistemul de monede nationale va permite intregii Europe sa revina la crestere economica.

Euro a atins saptamana trecuta maximul ultimelor opt saptamani fata de dolar. Monedele din Europa Centrala si de Est s-au apreciat, la randul lor, fata de euro, insa moneda europeana ramane slabita fata de principalele monede ale lumii.

„Stabilitatea monedei europene este in pericol de ceva timp, euro intrand intr-un proces semnificativ de depreciere la sfarsitul anului trecut. Acest lucru a provocat ingrijorare, desi un euro slab are si avantaje, in special pentru exportatorii din zona euro. Atat mecanismele monedei europene, cat si existenta unei monede nationale au fiecare avantajele lor, existand plusuri si minusuri in ambele sensuri”, a precizat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

„Insa, a lua in calcul in prezent posibilitatea desfiintarii euro nu poate conduce decat la haos financiar si economic, cu costuri imense pentru economia mondiala”, a adaugat Safta.

Analistii X-Trade Brokers au mentionat ca, pe termen lung, in functie de mai multi factori, euro se poate dovedi o solutie viabila sau un mecanism care trebuie desfiintat; in perioada actuala insa, moneda europeana trebuie sustinuta.

In primul semestru, euro s-a depreciat major fata de monedele importante ale lumii – cu 18,65% fata de yenul japonez si cu 14,46% fata de dolarul american.

„Deprecierea euro, in contextul unei cereri in crestere pe piete precum SUA, China etc, a avantajat insa economiile UE in care exporturile au o pondere importanta- cum este de exemplu Germania”, arata analistii X-Trade Brokers.

Saptamana trecuta insa, moneda europeana a atins maximul ultimelor opt saptamani, apreciindu-se pe fondul semnalelor incurajatoare venite din diferite parti ale lumii, care arata ca economia mondiala „se va descurca” cu criza deficitelor bugetare inregistrate de diferite tari din UE. Euro a inceput saptamana cu o cotatie de 1,2556 dolari pentru 1 euro si a incheiat-o la un nivel de 1,2639 dolari pentru 1 euro, trecand printr-un maxim de 1,2721 dolari/euro, cotatie neatinsa de la data de 12 mai.

In paralel cu intarirea monedei euro fata de principalele monede ale lumii, saptamana trecuta euro s-a depreciat fata de monedele tarilor Central si Est Europene, cele din urma intarindu-se mai ales pe fondul semnalelor si estimarilor incurajatoare privind o crestere economica medie a acestei regiuni mai mare decat cea a Uniunii Europene in ansamblul sau.

Fondul Monetar International a imbunatatit cu 0,4% proiectia de crestere economica a Europei Centrale si de Est in 2010, respectiv la 3,2%. In ceea ce priveste UE, FMI a mentinut la 1% estimarea de avans economic din acest an si a scazut cu 0,2% prognoza pentru 2011, respectiv la 1,6%.

Leul s-a apreciat fata de euro cu 1,3% incheind saptamana de tranzactionare cu o cotatie de 4,2253 lei/euro. La randul lor, celelalte monede Central si Est Europene s-au apreciat semnificativ: zlotul polonez cu 1,7%, coroana ceha cu 1,5%, iar forintul maghiar cu 2,1%.

La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 50 miliarde de euro.

Pe piata din Romania, X-Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 800 milioane de euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs.