Internet/New Media

6 din 10 calculatoare din Romania au software piratat fata de 4 din 10 la nivel global

23 Sep, 17:33 • Redactia DailyBusiness
Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si The Software Alliance (BSA) anunta continuarea aplicarii Protocolului de colaborare pentru prevenirea si combaterea pirateriei software prin lansarea unei noi campanii.
6 din 10 calculatoare din Romania au software piratat fata de 4 din 10 la nivel global

Campania „Dezvolta-ti afacerea in siguranta! Foloseste software cu licenta!” evidentiaza riscurile de securitate si nu numai, pe care si le asuma companiile care folosesc software nelicentiat sau contrafacut.

Conform Studiului IDC „Legatura dintre software-ul piratat si bresele de securitate informatica”, dat publicitatii in martie 2014, persoanele fizice sau companiile care instaleaza software piratat sau cumpara un PC cu software piratat se pot confrunta cu malware in 33% din cazuri.

Acelasi studiu estimeaza la 19 miliarde de dolari valoarea ce ar putea fi cheltuita in 2014 de companii numai in Europa Centrala si de Est pentru a inlatura consecintele malware-ului grefat pe software piratat – adica pentru identificarea, repararea si recuperarea datelor, in vreme ce scurgerile neautorizate de date de business si confidentiale ar putea costa companiile din aceeasi regiune 39 de miliarde de dolari.

Legatura dintre software-ul nelicentiat sau contrafacut si malware este demonstrata de studiul mai sus mentionat, precum si prin simpla corelare a altor date din piata care indica un nivel cu atat mai ridicat al intalnirii software-ului malitios pe PC-uri cu cat rata utilizarii de software nelicentiat este mai ridicata.

De pilda, in Romania, rata utilizarii de software nelicentiat este 62%, iar rata la care malware-ul este gasit pe PC-uri – 30,79%. La nivel mondial, rata de utilizare de software nelicentiat este 43%, iar rata la care malware-ul este intalnit pe PC-uri-21%.

Pe de alta parte, riscurile de securitate la care se expun companiile par a fi strans legate de gradul de informare a angajatilor privind utilizarea de software licentiat, dar si de existenta unor politici formale in acest sens.

Astfel, conform studiului „The Compliance Gap. BSA Global Software Survey”, dat publicitatii in iunie 2014, 50% dintre angajatii companiilor care au o politica formala privind licentierea software nu aleg niciodata software nelicentiat pentru a-l instala la serviciu, in timp ce, in cazul companiilor care nu au o politica formala in acest sens, ponderea angajatilor care nu aleg sa utilizeze software nelicentiat scade la 26%.

Parteneriatul dintre IGPR si BSA isi propune sa sustina mediul de afaceri in vederea evitarii riscurilor legate de utilizarea de software nelicentiat sau contrafacut prin desfasurarea unor actiuni de informare si prevenire.

In cadrul campaniei se desfasoara activitati comune de informare pentru peste 30.000 de companii mici si mijlocii, care astfel pot beneficia de instrumentele disponibile care sa le ajute sa identifice si sa evite software-ul contrafacut sau nelicentiat si astfel sa gestioneze riscurile asociate acestuia, legale si de securitate informatica.