Internet/New Media

Decizia luata in premiera europeana de ANCOM care anuleaza obligatii impuse Telekom Romania

05 Jan, 18:25 • Redactia DailyBusiness
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat decizia prin care dereglementeaza piata de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructura corespunzatoare pietei cu amanuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe.
Decizia luata in premiera europeana de ANCOM care anuleaza obligatii impuse Telekom Romania

Decizia ANCOM vine in urma raspunsului favorabil transmis de Comisia Europeana la sfarsitul anului trecut, prin care aceasta confirma concluziile analizei ANCOM, care a aratat ca piata cu amanuntul a serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe din Romania este una dintre cele mai competitive din Europa, nefiind astfel necesare masuri de reglementare ex ante la nivelul pietei de gros.

In documentul publicat aici, Comisia Europeana sustine concluziile ANCOM privind faptul ca circumstantele nationale ale pietei romanesti a serviciilor de acces la elemente de infrastructura difera semnificativ de cele din alte state membre ale Uniunii Europene, piata cu amanuntul fiind caracterizata de un mediu competitiv foarte dinamic, bazat pe cel mai ridicat grad de concurenta la nivel de infrastructuri dintre toate statele membre UE, cu viteze medii de conexiune in banda larga printre cele mai ridicate (peste 60% dintre conexiunile de acces permit viteze de cel putin 30Mbps), la preturi situate pe penultimul loc in UE.

Totodata, documentul Comisiei Europene sprijina concluzia ANCOM referitoare la faptul ca niciun operator nu detine individual putere semnificativa pe piata de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructura. In consecinta, ANCOM a retras obligatiile impuse anterior Telekom Romania Communications.

Romania devine astfel singura tara din Uniunea Europeana care elimina orice masura de reglementare la nivelul infrastructurii de acces la utilizatorii finali in vederea furnizarii de servicii de acces la internet in banda negarantata, considerand ca piata cu amanuntul functioneaza in mod eficient prin forte proprii, orice interventie ex ante la nivelul unei piete de gros fiind necesara si justificata numai in masura in care ar avea ca efect beneficii reale pentru utilizatori.

Decizia adoptata de ANCOM este rezultatul unui demers periodic al Autoritatii de reanalizare a pietelor susceptibile de reglementareex ante din sectorul comunicatiilor, acesta fiind unul dintre cele mai importante instrumente pentru asigurarea concurentei creat de cadrul de reglementare european si implementat in Romania de ANCOM.

Masura se inscrie in strategia ANCOM de promovare a concurentei bazate pe infrastructuri si stimulare a investitiilor in infrastructura de comunicatii si respecta principiile oportunitatii si proportionalitatii.

Decizia ANCOM a intrat in vigoare la 29 decembrie 2015, data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 973. Cu caracter tranzitoriu, pentru contractele in derulare, obligatiile impuse in prezent Telekom Romania Communications se vor mentine timp de un an de la aceasta data, in timp ce obligatia privind evidenta contabila separata va fi retrasa incepand cu situatiile financiare aferente anului 2015.