În ultimii ani, cantitatea de deșeuri crește în mod accelerat, direct proporțional cu creșterea nivelului de bunăstare, având un impact negativ din ce în ce mai pronunțat asupra mediului. Cu cât consumăm mai mult, cu cât utilizăm produse tehnologice mai noi și mai performante, cu atât numărul materialelor care trebuie reciclate sau eliminate crește.
Câteva cifre ilustrează în mod semnificativ aceste realități:
- Fiecare cetățean european produce in medie 0,5 tone deșeuri anual
- La nivelul Uniunii Europene se generează anual aproximativ 3 miliarde de tone de deșeuri
- Producătorii de bunuri generează aproximativ 360 milioane tone de deșeuri
- În domeniul construcțiilor se produc peste 900 milioane de tone de deșeuri
- Furnizorii de energie si apa generează circa 95 milioane tone de deșeuri
- Conform Eurostat, România reciclează doar 3% din deșeurile municipale
- Ca obiectiv de țară, România trebuie să atingă un nivel de 50% în reciclarea deșeurilor, până în anul 2020.
Managementul deșeurilor a devenit, așadar, un element cheie pentru asigurarea unei creșteri sustenabile a economiilor țărilor europene. Pentru orice companie care operează cu deșeuri, un sistem informatic performant devine, mai mult ca oricând, o necesitate imediată.
În contextul în care Meta a anunțat introducerea unui abonament plătit pentru utilizatorii Facebook şi Instagram care vor să se bucure de o experienţă fără…
Sam Altaman, CEO-ul companiei OpenAI, creatoarea chatbotului bazat pe inteligența artificială ChatGPT, a fost îndepărtat de la cârma companiei, sub acuzația că nu ar fi…
„Având în vedere importanța gestionării eficiente și responsabile a deșeurilor, SIVECO a dezvoltat o soluție care răspunde comandamentelor generale de protecție a mediului și de eficientizare a activității operatorilor economici din domeniu„, declară Claudiu Èšăran, Director Adjuct Departament în cadrul SIVECO România.
ECOSUNT, soft-ul dezvoltat de SIVECO, este conform cu legislația europeană, cu posibilitate de utilizare inclusiv în Cloud (Amazon). Cu ajutorul aplicației, companiile pot să monitorizeze:
- Generarea de deșeuri
- Colectarea de deșeuri
- Transportul deșeurilor
- Tratarea deșeurilor
- Eliminarea deșeurilor de către firme autorizate
- Valorificarea deșeurilor prin intermediul unor firme autorizate
- Realizarea situațiilor de raportare: către ANPM (Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Agenții Județene), către ADI – Asociații de dezvoltare intercomunitare, către Consiliile Județene, conform contractelor de concesiune.