- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

UPC a depasit RCS&RDS la viteza de download la internet fix

08 Nov, 18:58 • Redactia DailyBusiness
UPC a depasit RCS&RDS la viteza de download la internet fix, in timp ce Vodafone a avut viteze de upload mai mari ca Orange la internetul mobil, conform topului vitezelor de internet din trimestrul trei, realizat de Netograf.ro.
UPC a depasit RCS&RDS la viteza de download la internet fix


Statisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix si mobil din Romania, actualizate astazi pe Netograf.ro, arata ca in trimestrul III al anului 2016 utilizatorii au experimentat viteze medii reale de 27,98 Mbps pentru download date internet mobil, respectiv 97,7 Mbps pentru download date internet fix.

Viteza medie de download experimentata in mod real de utilizatorii de internet fix din Romania in cel de-al treilea trimestru al anului este in crestere cu 30% fata de viteza medie inregistrata la nivel national in primele doua trimestre din 2016, un indiciu ca Romania se va mentine in topul tarilor cu cele mai mari viteze de acces la internet„, a declarat Eduard Lovin, Director Executiv Reglementare ANCOM.

ANCOM realizeaza trimestrial, prin intermediul aplicatiei Netograf.ro, statistici privind calitatea serviciului de internet fix si mobil in Romania, printre care si vitezele medii de descarcare a datelor, asa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a folosit aplicatia pentru masuratori, separate in functie de operator.

Evolutia vitezelor medii de download si upload

Testele efectuate pe www.netograf.ro arata ca in trimestrul III al anului 2016 utilizatorii romani au experimentat viteze medii reale de download date internet fix in crestere la nivel national, comparativ cu primele doua trimestre ale anului.

In timp ce viteza medie de download date internet fix a crescut cu 30%, de la 75,07 Mbps la 97,7 Mbps, viteza medie de download date internet mobil s-a mentinut constanta, cu 27,98 Mbps fata de 27,72 Mbps in primele doua trimestre ale anului.

Totodata, se constata o crestere si in ceea ce priveste viteza medie reala de upload date internet, de aproximativ 14%, de la 64,77 Mbps la 73,78 Mbps pentru serviciile fixe, respectiv de aproximativ 3%, de la 10,78 Mbps la 11,1 Mbps pentru serviciile mobile. 

Statistici viteze medii – internet fix pe Netograf.ro

Internet fix* Viteza medie reala download Viteza medie reala upload
Digital Cable Systems 42,58 Mbps 50,99 Mbps
Nextgen Communications 90 Mbps 114,82 Mbps
RCS & RDS 111,64 Mbps 92,55  Mbps
Telekom Romania Communications 54 Mbps 41,17 Mbps
UPC Romania 114,2 Mbps 15,9 Mbps

                   *(furnizorii cu cel mai mare numar de utilizatori, prezentati in tabel in ordine alfabetica) 

Statistici viteze medii – internet mobil pe Netograf.ro

Internet mobil Viteza medie reala download Viteza medie reala upload
Orange Romania 37,8 Mbps 12,96 Mbps
RCS&RDS 11,29 Mbps 2,33 Mbps
Telekom Romania Mobile Communications 19,79 Mbps 9,86 Mbps
Vodafone Romania 29,64 Mbps 14,62 Mbps

      

Cum sunt generate statisticile Netograf.ro

Statisticile pentru internet fix si mobil au fost generate de Netograf.ro pe baza unui numar de peste 33.500 de teste efectuate de utilizatori in trimestrul III al anului 2016, dintre care aproximativ 27.000 au fost validate si utilizate in procesul de generare a statisticilor oficiale.

Netograf.ro testeaza calitatea conexiunii intre echipamentul terminal al utilizatorului final si un server de test conectat la nodurile nationale publice de tip internet interexchange.

Cum se utilizeaza Netograf.ro

Netograf.ro este usor de utilizat si ofera rezultate imediate si corecte. Este suficient ca utilizatorii sa selecteze din aplicatie tipul de oferta de care beneficiaza si sa aleaga modalitatea de acces, wireless sau fir in cazul internetului fix si indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test dureaza aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obtinute pot fi analizate si comparate in contextul statisticilor publicate trimestrial, prin accesarea butonului „Informatii suplimentare”, imediat dupa efectuarea testului.