Internet/New Media

Vodafone, Orange si Telekom, amendate pentru lipsa de acoperire in 90 de localitati

26 Jul, 00:34 • Redactia DailyBusiness
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a aplicat amenzi in valoare totala de 900.000 de lei operatorilor Orange, Vodafone si Telekom pentru neindeplinirea obligatiilor de acoperire prevazute in licentele de utilizare a spectrului de frecvente radio castigate in urma procedurii de selectie organizate in anul 2012, a declarat Cristin Popa, Director executiv al ANCOM.
Vodafone, Orange si Telekom, amendate pentru lipsa de acoperire in 90 de localitati

In cadrul licitatiei de spectru desfasurata in anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobandit drepturi de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz) – Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone – obligatia de a acoperi fiecare un anumit numar din cele 676 de localitati nedeservite cu retele de comunicatii mobile de banda larga, proportional cu resursele de spectru castigate.

Astfel, Vodafone si Orange au avut fiecare obligatia de a acoperi cate 225 de localitati rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localitati rurale.

Termenul pana la care operatorii aveau obligatia de a acoperi aceste localitati a fost 5 aprilie 2016.Incepand cu data de 6 aprilie 2016, Autoritatea a desfasurat o campanie de verificare a modului in care operatorii si-au indeplinit obligatia de acoperire cu retele de comunicatii mobile in tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT imbunatatite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localitatilor rurale precizate in licentele primite.

In urma controalelor ANCOM, s-a constatat neindeplinirea de catre Vodafone Romania a obligatiilor de acoperire a 72 de localitati din cele care ii reveneau conform licentei obtinute. Compania Vodafone a fost sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de 720.000 de lei.

In cazul Orange Romania, s-a constatat neindeplinirea obligatiilor in 12 localitati si a fost sanctionat cu amenda in valoare de 120.000 de lei.

Telekom Romania Mobile Communications nu si-a indeplinit obligatia de acoperire a 6 localitati si a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 60.000 de lei.

Cei trei furnizori de comunicatii electronice sanctionati vor trebui sa achite contravaloarea amenzilor contraventionale catre bugetul de stat si sa isi indeplineasca obligatiile de acoperire prevazute in licentele de utilizare a spectrului de frecvente radio.