- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Recalcularea pensiilor. Ce români sunt eligibili și care sunt actele necesare

08 May, 11:20 • Russo George
Pensiile românilor vor putea fi recalculate în acest an, după o nouă formulă, pentru eliminarea inechităților, astfel încât în urma acestei operațiuni nicio pensie să nu scadă.
Recalcularea pensiilor. Ce români sunt eligibili și care sunt actele necesare

Recalcularea pensiei poate fi cerută de orice persoană care a realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă. De asemenea, este o opțiune pentru cei care au mai lucrat și după împlinirea vârstei de retragere și au ieșit la pensie.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107, potrivit Antena 3.

o cerere de recalculare a drepturilor de pensie poate fi depusă după încheierea oricărui stagiu de cotizare care a urmat deschiderii drepturilor de pensie pentru limită de vârstă. Orice român poate solicita recalcularea pensiei pentru orice stagiu de cotizare cu o durată de cel puțin 12 luni.

Circumstanțe pentru recalcularea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă:

– prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia

-prin includerea tronsoanelor de cotizare care s-au încheiat după pensionare

-când sunt furnizate documente noi care nu sunt deja incluse în dosarul de pensie, dar care au un impact asupra numărului de drepturi de pensie.

Începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, se va plăti pensia revizuită.

Aclete necesare pentru recalcularea pensiei

Pentru ca pensia să fie ajustată, trebuie depusă o cerere și anumite documente justificative la fondul de pensii de care sunteți legat, potrivit Infofinanciar.

Potrivit Casei de Pensii, pentru ca pensia să fie recalculată trebuie să fie furnizate următoarele acte:

– o cerere scrisă

– un cupon de pensie

– carnetul de muncă în original și o copie în care să apară perioada dorită

– o copie și originalul cărții de identitate sau al buletinului.

Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) este disponibil un formular pentru cererea de recalculare a pensiei, care poate fi descărcat, tipărit și completat.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat că: „Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127. Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării“, a spus Marius Budăi la începutul lunii aprilie 2023.

Citește și: Vestea zilei pentru pensionarii români! Marcel Boloș: „80 de milioane de euro, bani europeni, pentru sprijinirea vârstnicilor”