Lifestyle

Ce face diferenta intre o sticla de vin de 10 dolari si una de 1.000 de dolari?

27 Aug, 20:21 • Redactia DailyBusiness
Mama natura joaca un rol important in producerea vinului, dar si in pretul final al acestuia. Pe langa fenomenele naturale, costul terenului, productia de struguri, perioada de fermentare si lemnul folosit pot influenta de asemenea pretul unei sticle de vin.
Ce face diferenta intre o sticla de vin de 10 dolari si una de 1.000 de dolari?

Valoarea terenului pe care se afla podgoria de unde sunt culesi strugurii poate cantari foarte mult in pretul unei sticle. In zonele cel mai
bine cotate, un pogon (0,4 hectare) poate costa si pana la 1 milion de dolari.

Un hectar de vie din Burgundia poate costa cateva milioane de dolari, in vreme ce unul din Napa Valley poate fi vandut cu peste 600.000 dolari.

De asemenea, conteaza si pretul strugurilor.
In California este produsa 90% din toata cantitatea de vin din SUA.
In cea mai ravnita zona din Napa Valley, o tona de struguri se vinde in medie cu 3.500 de dolari, pret de 4 ori mai mare decat cel obtinut pentru o tona de struguri din Central
Valley. Acolo, proprietarii de vie sunt preocupati mai mult de cantitatea produsa decat de calitate.

Un alt factor care face diferenta intre un vin ieftin si unul scump este legea cererii si ofertei. Daca in zonele cu productie in masa poti cumpara vin cu 10 de dolari, unul mai rar poate costa si 100.000 dolari sticla.

Vinul produs in cele mai cunoscute podgorii de pe glob este realizat de obicei din struguri culesi cu mana, in vreme ce sortimentele mai ieftine sunt produse in ferme mecanizate. Iar acesta este un alt amanunt ce cantareste greu in pretul final. 

[img=5382]Vin vechi de 60 de ani[/img]

Nu toate vinurile sunt facute sa imbratraneasca, dar cele care ajung in aceasta categorie pot fi foarte scumpe, necesitand investitii suplimentare cu depozitarea lor. Spre exemplu, un vin rosu de calitate Napa Valley are nevoie de un proces de fabricare de minimum sase ani de la momentul plantarii viei pana la scoaterea la vanzare in magazine.

O sticla de vin italian Barolo costa cam 40 de dolari si necesita intre 3 si 4 ani de depozitare pana a ajunge la raft, dar poate imbatrini si mai mult, pana la 50 de ani. Exista si vinuri de Burgundia foarte bune, vechi de 70 – 80 de ani.

Iar daca un vin este pastrat in butoaie de lemn, pretul lui poate creste si mai mult. Numai butoiul simplu, de 240 de litri, costa peste 1.000 de dolari, scrie CNBC.