Lifestyle

Efecte neasteptate ale tragediei din clubul Colectiv

02 Nov, 00:42 • Redactia DailyBusiness
Incendiul din clubul Colectiv, in urma caruia au murit pana acum 30 de tineri, a generat gesturi de solidaritate, dar si discutii aprinse in mediul online. Vezi care sunt efectele mai putin asteptate ale tragediei care a indoliat o tara intreaga.
Efecte neasteptate ale tragediei din clubul Colectiv

Moartea tragica a tinerilor care au mers in Colectiv vineri
seara ridica un mare semn de intrebare cu privire la cat de sigure sunt si
celelalte cluburi din Capitala. 

Unele dintre ele se afla la subsol, nu au decat o cale de
intrare/iesire. Si chiar daca ar fi dotate cu stingatoare de
incendiu, cat de utile ar mai fi acelea in momentul in care se instaleaza panica
si oamenii incep sa se calce in picoare catre iesirea din club?

O solutie ar fi ca toate cluburile sa
foloseasca doar material ignifug pentru interioare, avand in vedere ca tragedia
din Colectiv a pornit de la un stalp aflat langa scena ce era acoperit cu burete
special pentru izolare fonica, dar care nu era ignifug, asa incat focul s-a
extins cu repeziciune.

De asemenea, ar trebui sa aiba mai multe
iesiri de urgenta. Tragedia din club putea fi evitata daca cladirea ar fi avut
macar o iesire de urgenta, potrivit martorilor.

In plus, ar trebui interzisa utilizarea efectelor pirotehnice in cadrul spectacolelor din spatii inchise. Dupa tragedia de la Bucuresti, Markus Schulz, unul dintre cei mai cunoscuti DJ din lume, a anuntat ca renunta la efectele pirotehnice din spectacole.

O alta solutie ar fi schimbarea legislatiei privind prevenirea incendiilor. Secretarul de stat Raed Arafat a spus, la Digi24, ca legislatia in privinta prevenirii incendiilor este in curs de schimbare si ca mai e nevoie doar de cateva acte pentru a putea fi implementata. El a aratat ca actualele amenzi, de circa 1.000 de lei, nu sunt suficiente pentru a-i convinge pe proprietarii de cluburi sa ia toate masurile necesare si ca, in viitor cei care nu vor fi in regula vor putea fi chiar acuzati de infractiuni penale. Oficialul a repetat ca nu a fost solicitat aviz de la pompieri pentru clubul Colectiv.

Verificarea fiecarui bar si club din tara
 
 

Premierul Victor Ponta le-a cerut, sambata, ministrului de
Interne, Gabriel Oprea, si secretarului de stat Raed Arafat sa elaboreze un
plan de verificare a tuturor cluburilor si barurilor din toata tara.

El le-a cerut celor doi demnitari sa fie date amenzi si
chiar sa se închida asemenea localuri, conform legii, potrivit Mediafax.

Ponta a afirmat ca „isi inchipuie” ce este in tara in zone in care nu se face un control „riguros”, daca in Bucuresti a
fost posibila o asemenea tragedie.

Pe langa verificarile si schimbarile legislative ce ar urma sa fie efectuate de catre autoritati, activistii din online propun sa fie luate si alte masuri pentru evitarea unei astfel de tragedii.

Pe site-ul petitieonline.com au aparut in ultimele zile mai multe propuneri in acest sens, unele cu legatura directa, iar altele mai putin legate de cazul in sine.

Una dintre ele, ce vizeaza interzicerea fumatului in localuri, a strans deja peste 6.000 de semnaturi. 

„Pentru a preveni repetarea tragediei din noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015 din club Colectiv, București, cerem Guvernului României :  

1.VOTAREA ÎN REGIM DE URGENȚĂ a propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun  

2.ADOPTAREA ȘI PUBLICAREA NORMELOR DE APLICARE A LEGII PRIN CARE SĂ SE INTERZICĂ TOTAL FUMATUL ÎN LOCALURI, CLUBURI, BARURI și RESTAURANTE, în așa fel încât să între in vigoare la data de 1 ian 2016, masură care să permita instalarea detectoarelor de fum și evitarea altor evenimente similare”, spun autorii petitiei.

Ei adauga ca propunerea legislativă semnată de 22 de parlamentari, prin care se interzice total fumatul în spațiile publice, a fost votata în martie 2015 în plenul Senatului, legea urmând să ajungă la Camera Deputaților, în calitate de for decizional. 

 O parte din țările care au modificat legislația în acest sens : Belgia (interzis total) , Estonia (total), Finlanda (total), Germania (interzis, cu excepții) , Grecia (cu excepții) , Irlanda (total), Italia (cu excepții) , Lituania (total), (total), Olanda (total), Spania (cu excepții), Suedia (total), UK (total), Statele Unite ale Americii (total).

O alta petitie creata dupa tragedia de la Colectiv, intitulata „Vrem spitale nu biserici„, a strans la randul sau peste 10.000 de semnaturi in doar 2 zile. Un protest similar, intitulat „Vrem spitale, nu catedrale!”, s-a derulat duminica pe o pagina de solicializare, la initiativa Asociatiei Secular-Umaniste din Romania.

Oamenii au fost indemnati sa ceara oprirea finantarii bisericii din bani publici. „Initiatorii desfasoara doar o activitate de invrajbire a societatii impotriva cultelor religioase”, au reactionat reprezentantii Patriarhiei, potrivit StirileProTV.

Impresionati de drama victimelor din club, autorii altei petitii cer pedeapsa pentru patronul clubului Colectiv.

De asemenea, altii cer interzicerea Halloween-ului, „Senzori de fum in toate locurile publice”, „Siguranta in cluburi” sau „Inchiderea si Consolidarea Centrului Vechi”. De altfel, mai multe cluburi din Centrul Istoric al Capitalei au anulat sambata seara petrecerile de Halloween, unele chiar inchizandu-si momentan portile in urma tragediei de vineri seara.

„Sunteti de acord cu inchiderea Centrului Vechi si reconsolidarea acestuia? Vrem sa ne simtim in singuranta atunci cand renuntam la stat in fata televizoarelor si emisiunilor servite de media pentru o seara „in oras”. Suntem tineri si ne place sa socializam fie virtual, fie in realitate. Cu totii stim ca Centrul Vechi atrage cei mai multi clienti, atat straini cat si romani. De ce sa stam cu inima cat un purice ca in orice moment pot cadea cladirile vechi? De ce sa fim noi victimile sistemului acestuia neglijent, corupt cu sete de spagi si profit? De ce sa fim noi urmatoarele victime?”, se intreaba autorii acestei petitii.

„Din pacate la noi in tara este nevoie de o tragedie ca cea de vineri seara, 30 octombrie, pentru a schimba ceva, pentru a iesi unele nereguli la suprafata. Haideti sa schimbam ceva pentru noi, pentru cei care frecventam acele locuri!”, conchid acestia.