- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Mâncarea preferată de toți românii face rău sănătății. Avertismentul medicului Beuran: ”Este o combinație pe care trebuie să o evităm”

29 Mar, 20:30 • Bruma Loredana
Mircea Beuran atrage atenția că unul dintre felurile de mâncare preferate de români este foarte periculos pentru sănătate. Medicul se referă la tradiționala friptură cu cartofi prăjiți.
Mâncarea preferată de toți românii face rău sănătății. Avertismentul medicului Beuran: ”Este o combinație pe care trebuie să o evităm”

Mâncarea preferată de toți românii face rău sănătății. Medicii avertizează că friptura și cartofii prăjiți reprezintă o combinație nocivă pentru organism.

Mâncarea preferată de toți românii face rău sănătății. Avertismentul medicului Mircea Beuran

Mircea Beuran avertizează că atât friptura, cât și cartofii prăjiți eliberează substanțe nocive atunci când sunt preparate termic la temperaturi înalte. Cartofii prăjiți produc amiloidă, o substanță cu potențial cancerigen, în timp ce carnea prăjită sau friptă generează acroleină, un alt compus toxic. Aceste substanțe, atunci când sunt consumate împreună în mod frecvent, pot favoriza apariția unor afecțiuni grave ale tubului digestiv.

„Cartoful are amidon, iar prin prăjire elimină amiloidă, o substanță care, în timp, poate duce la formarea unor leziuni în organism. La rândul ei, carnea prăjită generează acroleină, un alt compus periculos pentru sănătate. Aceasta este o combinație pe care ar trebui să o evităm,” explică profesorul Mircea Beuran, potrivit româniatv.net.

Citește și Mihaela Bilic: „În post, eu mănânc ciorbă de lobodă sau de cartofi, mâncare de urzici cu mămăligă”

Potrivit medicilor, friptura și cartofii prăjiți sunt două alimente care se digeră diferit.

„Cartofii încep să fie digerați încă din momentul în care îi mestecăm, având nevoie de un pH mai ridicat. În schimb, digestia cărnii se face într-un mediu acid. Aceste diferențe fac ca o parte din alimente să fermenteze, generând toxine și favorizând problemele digestive,” avertizează medicul Beuran potrivit sursei citate.

Pentru a evita efectele negative ale acestei combinații, medicii recomandă să înlocuim cartofii prăjiți cu legume proaspete sau fierte. De asemenea, cartofii prăjiți pot fi înlocuiți cu o variantă mai sănătoasă, precum cartofii copți sau fierți, consumați alături de o salată de crudități.

Mircea Beuran atrage atenţia asupra creşterii numărului de cazuri de cancer digestiv, concomitent cu scăderea vârstei pacienţilor care suferă de această afecţiune. Una dintre cauzele cancerelor de tub digestiv este legată de alimentaţia nesănătoasă. Profesorul a explicat că acest tip de alimentaţie întreţine bolile inflamatorii ale tubului digestiv care, la rândul lor, se pot dezvolta şi pot provoca polipii care, crescând şi nefiind descoperiţi la timp, pot deveni maligni.

Citește și Condimentul – minune care luptă împotriva cancerului. E ieftin și poate fi folosit în orice fel de mâncare

Urmărește Daily Business pe Google News