Media & Advertising

Moise Guran, scos din grila de toamna a TVR

18 Sep, 22:37 • Redactia DailyBusiness
Emisiunea economica "Biziday", realizata de jurnalistul Moise Guran (foto) la TVR1, nu a mai primit aprobarea conducerii TVR pentru noua grila de programe, au declarat joi surse din piata media. In emisiunea din aceasta seara, Guran a confirmat declaratia.
Moise Guran, scos din grila de toamna a TVR

Guran a deranjat de prea multe ori guvernarile de orice culoare prin analizele sale critice, dar corecte din punct de vedere jurnalistic, fata de felul in care politicienii puterii administreaza resursele bugetare. Mai mult, intr-un interviu realizat in urma cu exact un an, cu primul-ministru, jurnalistul nu l-a menajat catusi de putin pe Victor Ponta pe tema scandalului Rosia Montana, scrie reportervirtual.ro, care a dat aceasta stire initial.

Ulterior, Guran a scris pe pagina sa de Facebook:

„Adevarul este ca azi am emisiune. Sper sa am si luni, dar nu sunt sigur. Comitetul Director a decis revenirea la grila de vara. Cum eu n-am fost peste vara, daca nu revin asupra deciziei pana luni, atunci luni nu o sa am emisie. Tehnic vorbind, toamna astronomica incepe pe 23 septembrie. Altfel insa, revenirea la grila de vara e o chestie usor iresponsabila. Nu ca ma scot pe mine, dar nici UEFA Champions League n-a fost peste vara. Si aia costa frate! Vine Curtea de Conturi peste ei. De aia zic, cred ca pana luni mai au timp si [b]nu m-as ambala sa il fac pe Ponta atat de capabil incat sa determine TVR-ul sa se sinucida financiar[/b]”.

Postarea lui Guran a strans, in circa 3 ore, 2.400 de like-uri, 560 de share-uri si peste 300 de comentarii.

In emisiunea Biziday de joi seara, Moise Guran a spus ca, in cazul in care se pune in practica decizia Consiliului de Administratie al TVR, va aparea cu aceeasi emisiune la un alt post de televiziune, pentru ca are drepturi de autor in acest sens. Jurnalistul a asigurat insa ca aceasta televiziune nu va fi in niciun caz B1 TV, Romania TV, Antena 3 sau Realitatea, pentru ca nu doreste sa fie „jurnalistul de casa” al nimanui. Cel mai probabil, a precizat el, se va intampla dupa alegeri, pentru ca timpul prea scurt nu permite o organizare de acest tip.

Moise Guran a fost un jurnalist incomod in ultimii ani
pentru Guvernul Ponta. Popularitatea sa a crescut foarte mult, in special in
randul tinerilor, in toamna anului trecut, cand a intrat in dezbaterea despre
Rosia Montana, cu o pozitie foarte clara impotriva proiectului (Moise Guran despre Rosia Montana: Cineva ma forteaza sa intru
in acest razboi
).

Este cel care a prezentat documentarul Open Pit in cadrul emisiunii Biziday de
pe TVR1, care a devenit in scurt timp viral. Documentarul arata care au fost
implicatiile economice, sociale si de mediu ale proiectului de la mina de aur
Yanacocha din Peru, al Newmont Mining Corporation, unul dintre actionarii
Gabriel Resources. Guran l-a lansat in spatiul public in plina dezbatere a
subiectului Rosia Montana.

Guran este si primul care a atras atentia, tot intr-o emisiune la TVR1, ca acea
mina de la Rosia Montana in care „se blocasera” minerii (asteptandu-l pe Ponta sa ii scoata de acolo) este doar un
muzeu, un obiectiv turistic.

Tot la televizor, Moise Guran l-a intrebat pe Victor Ponta daca el crede ca au fost politicieni cumparati de RMGC, intrebare la care prim ministrul a raspuns afirmativ. De asemenea, Guran i-a
spus lui Ponta ca are consilieri care il informeaza gresit in legatura cu
subiectul Rosia Montana.