- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Sindromul de oboseală cronică afectează adulții cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani

26 Mar, 11:40 • Adrian Popovici
Sindromul de oboseală cronică afectează adulții cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani

Acest sindrom poate afecta calitatea vieții unei persoane pentru că o face să aibă un sentiment copleșitor de oboseală, care nu poate fi atenuat de odihnă. Epuizarea este incredibil de mare, ea durează 6 luni de zile sau chiar mai mult, iar în plus apare și așa numita ceață a creierului.

 

Simptomele sunt numeroase și se accentuează după doar câteva ore de muncă sau alte eforturi. Boala este de fapt o stare de oboseală constantă, ea duce la scăderea performanțelor fizice și psihice. Cauzele nu se cunosc cu exactitate, ele sunt doar asociate cu o infecție bacteriană sau virală anterioară. Medicii spun că principala cauză a sindromului de oboseală cronică este epuizarea sistemului imunitar. Ei fac referire și la deficitul de nutrienți, de L-carnitină și de ATP. 

 

Datele statistice arată că 25% din populația din SUA suferă de sindrom de oboseală cronică. El afectează mai ales femeile, dar poate să apară și la bărbați și la copii. Boala are simptome care apar și în fibromialgie, de aceea diagnosticul nu este ușor de stabilit. Pot apărea: tulburări mintale, depresie, oboseală accentuată, durere în corp, tulburări de somn. În plus, aceste simptome se agravează la stres și la efort. 

Debutul bolii apare brusc și poate fi semnalat prin umflarea ganglionilor limfatici, apariția unor simptome ale tractului respirator superior și a stărilor febrile. 

Durerile articulare și musculare apar în sindromul de oboseală cronică!

Sindromul de oboseală cronică
Sindromul de oboseală cronică

Acest sindrom se manifestă prin faptul că produce: dureri de cap, depresie, iritabilitate, apatie, tulburări de somn, ganglioni limfatici măriți, frisoane, febră, transpirație, somnolență, răceli frecvente, durere de gât, lipsă de energie sau oboseală accentuată. 

Senzațiile neplăcute descrise mai sus se pot manifesta în moduri diferite și pot fi uneori mai accentuate. Apar și dureri articulare, dureri musculare, care sunt atât de stresante, încât oamenii se plâng că nu pot adormi. Durerea generalizată este o plângere frecventă a pacienților și de obicei ei o ameliorează prin analgezice. 

Cel mai adesea, aceste stări neplăcute apar noaptea, iar durerile pot afecta foarte mult sănătatea și calitatea somnului. Oboseala este agravată și de stresul psihic și fizic, iar partea și mai rea este că nu dispare după odihnă. Alte simptome sunt: amețelile, problemele de memorie, de atenție și concentrare, stările de nerăbdare și irascibilitate.  

Datele clinice arată că cel mai sever simptom experimentat de pacienți este epuizarea necruțătoare, care îi face să stea în pat și să se odihnească. De asemenea, sensibilitatea la sunet este crescută mult și durerile de cap apar frecvent, chiar zilnic, dacă în corp este și o infecție. Pofta de mâncare scade, iar asta poate duce și la pierderea în greutate. Pot apărea episoade de amețeală, palpitații, greață sau chiar de vertij. Stările depresive nu lipsesc nici ele, întâlnirile cu oamenii devin copleșitoare și conversațiile de asemenea, se realizează cu greu. 

Sindromul de oboseală cronică a fost asociat cu inflamația 

Endocrinologii au spus că sindromul de oboseală cronică are legătură cu funcționarea defectuoasă a glandei tiroide, cu un deficit de vitamina D și cu inflamația din corp. Unii oameni ajung să sufere de acest sindrom după o infecție virală sau bacteriană. Conform studiilor cercetătorilor: 

  • În cazul acestui sindrom, simptomele se pot agrava treptat și pot duce la deteriorarea treptată a stării de sănătate
  • Tratamentul constă în stabilizarea stării psihice și emoționale, în creșterea imunității, îmbunătățirea stilului de viață. 

Medici recomandă pentru tratament: 

  • Tehnici de relaxare, băi calde, masaj, hidroterapie, exerciții fizice, terapia cognitiv-comportamentală
  • Normalizarea dietei și administrarea de suplimente de nutrienți, de minerale și vitamine
  • Utilizarea unor medicamente pentru ameliorarea simptomelor bolii, pentru durere, insomnie, depresie și anxietate.

Există și produse naturale care s-au dovedit a fi un potențial tratament pentru sindromul de oboseală cronică sau encefalomielita mialgică și care se găsesc în magazinele de specialitate. Ele au ingrediente derivate din planta Canabis sativa și cânepă și oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Pot fi uleiuri, creme, capsule sau tincturi, au efect analgezic, antiinflamator, imunomodulator, de combatere de stărilor de greață, amețeală, depresie, anxietate, insomnie și altele.