- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Cum functioneaza site-ul care vinde apartamente noi la 1.000 de lei si masini de zeci de mii de euro la 900 de lei

08 Apr, 18:22 • emanuel.ceciu
Seful fondului norvegian de investitii Romania Invest, Bjorn Hauge, impreuna cu doi parteneri din Israel, au lansat pe piata locala un site de licitatii de obiecte si servicii ce au preturi foarte mici, desi au valori mult mai mari. Printre oferte se numara un apartament nou de doua camere, evaluat la 100.000 de euro, ce va fi vandut la maxim 1.000 de lei, un BMW X6 de 60.000 de euro, scos la vanzare pentru cel mult 900 de lei, sau un laptop MacBook Pro la un pret de pana la 100 de lei. Cum de nu pierde site-ul?
Cum functioneaza site-ul care vinde apartamente noi la 1.000 de lei si masini de zeci de mii de euro la 900 de lei

Site-ul de licitatii myWin.ro a fost lansat in martie, dupa o investitie de 100.000 euro, atragand pana in prezent circa 5.000 de vizitatori unici pe zi. myWin.ro apartine companiei North Sun SRL, care detine si alte proiecte similare in Israel, Norvegia si Suedia, precum ShadyBids.com si Win-max.co.il. Actionarul majoritar la North Sun este Bjorn Hauge, country manager-ul fondului norvegian de investitii imobiliare Romania Invest, unul dintre cele mai mari de pe piata, cu un portofoliu de peste 800 de apartamente.

Suma de 100.000 euro a fost investita in tehnologia din spatele site-ului, cercetari de piata in Romania precum si in promovare online.

Preturile pentru produsele asupra carora se liciteaza pe site sunt derizorii. Cum se face ca North Sun nu pierde bani?

Valoarea reala a produsului, inclusiv profitul site-ului, se acopera pe principiul „cate putin de la multi”. Pentru a licita, utilizatorul trebuie sa plateasca o suma modica, sa zicem 2 euro, si sa parieze pe pretul la care considera ca va fi adjudecat produsul. Daca doi utilizatori ofera acelasi pret, amandoua ofertele sunt anulate. Castigator este cel care ofera pretul unic cel mai mare, insa in limita maxima impusa de organizator.

„Ideea este simpla, sa luam exemplu un iPhone (scos la vanzare la pretul de 50 de ron pe site – n.r.). Daca valoarea de piata a telefonului este de 500 euro si o oferta costa 2 euro, este nevoie de 250 de oferte pentru ca licitatia sa ajunga ‘Hot’ si telefonul sa ajunga in mainile celui care a pus oferta unica cea mai mare”, explica reprezentantii companiei.

Deoarece iPhone-ul respectiv e scos la vanzare pe site pentru 50 de lei, toti participantii vor licita sume de maxim 50 de lei, incercand sa ghiceasca ce sume liciteaza ceilalti, pentru a nu veni cu o oferta identica, care i-ar scoate din joc. Cel care ofera cea mai mare suma, de maxim 50 de lei, si diferita de toate celelalte, castiga. De-a lungul unei licitatii, un participant poate face cate oferte doreste.

Fiecare licitatie are un timp limita. Daca timpul expira si licitatia nu a fost incheiata, banii sunt returnati jucatorilor. Plata se face prin card bancar, online. Pentru a fi considerata incheiata, o licitatie trebuie sa stranga suficienti bani astfel incat organizatorii sa acopere valoarea reala de piata a produsului.

Pentru a licita, utilizatorii trebuie sa se inscrie pe site, dupa care sa aleaga un produs pentru care doresc sa liciteze. Pentru fiecare produs se va stabili un pret maxim ce poate fi licitat. De exemplu, s-au oferit 97.10 lei pentru un produs cu pret maxim de 100 lei. Daca oferta e afisata cu rosu, inseamna ca este anulata, adica un alt participant a licitat tot 97.10 lei, iar suma respectiva nu mai poate fi licitata, ambele oferte fiind scoase din joc. Daca oferta este unica, imediat se va vedea pozitia pe licitatie. Concret, daca oferta propusa este pe locul 3, acest lucru inseamna ca oferta respectiva este unica, dar nu e cea mai mare, acesta fiind devansata de alte doua oferte. Participantul trebuie sa propuna o oferta mai mare si sa ajunga pe primul loc.

Daca licitatia se incheie cu succes, castigatorul primeste produsul pentru suma licitata, iar toti ceilalti participanti, evident, nu mai primesc inapoi valoarea ofertelor facute.

Mai multe despre regulile licitatiilor puteti citi aici.

Intrebati daca in afara de platile pe care trebuie sa le faca fiecare persoana care liciteaza site-ul va mai avea alte surse de venit, oficialii companiei au spus ca „nu este nevoie de alte surse de venit” pentru ca numarul de oferte necesare pentru a atribui un produs este egal cu pretul produsului plus profitul site-ului.

Firma estimeaza ca va amortiza cheltuielile si ca va intra pe profit in luna septembrie a acestui an.

Fondul de investitii norvegian Romania Invest, care are un portofoliu de 800 de locuinte in mai multe proiecte rezidentiale din Capitala, a cumparat in februarie de la dezvoltatorul imobiliar Adama circa 100 de locuinte, cu 5 milioane de euro. Romania Invest mai este in negocieri cu Adama pentru a achizitiona unitati locative in inca 3 proiecte rezidentiale dezvoltate de acestia in Bucuresti si Ploiesti, suma pe care ar putea sa o plateasca fiind situata intre 4 si 8 mil.euro.

Cititi aici mai multe despre activitatea Romania Invest si a lui Bjorn Hauge.

In Romania mai exista si alte site-uri de licitatii speciale, care insa functioneaza pe principii diferite, printre care PretBomba.ro sau LicitezOnline.ro.