- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Zuckerberg vs Musk, runda 1: Proprietarul Instagram a lansat Threads, rivalul Twitter, în 100 de ţări. Zuckerberg: „5 milioane de conturi, create în patru ore”

06 Jul, 09:00 • Dobran Viorel
Meta şi-a lansat miercuri noua reţea socială, denumită Threads, o platformă de "microblogging" cu caracteristici similare cu cele ale Twitter, o ameninţare pentru grupul lui Elon Musk, care a fost deja slăbit.
Zuckerberg vs Musk, runda 1: Proprietarul Instagram a lansat Threads, rivalul Twitter, în 100 de ţări. Zuckerberg: 5 milioane de conturi, create în patru ore

„Bine aţi venit pe Threads!”, a scris Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, pe contul său de Threads, un mesaj care a adunat câteva mii de „like-uri” în doar câteva minute, semn că această reţea de socializare nou-venită are un start fulminant, potrivit AFP.

Zuckerberg a anunţat că cinci milioane de conturi au fost create pe noua reţea socială Threads în patru ore. Printre primii se numără Richard Branson.

„Tocmai am depăşit 5 milioane de înscrieri în primele patru ore”, a postat Zuckerberg pe contul său oficial de Threads.

Această nouă platformă inspirată de Twitter este prezentată ca fiind aplicaţia de conversaţie scrisă pentru Instagram, cealaltă reţea socială a Meta. Ea nu a fost încă lansată în Europa.

Utilizatorii de pe Threads pot să dea unfollow

Postările de pe Threads pot avea 500 de caractere, faţă de 280 pentru majoritatea utilizatorilor Twitter, şi pot fi postate videoclipuri de până la cinci minute, în timp ce o postare poate fi partajată ca link pe alte platforme. Utilizatorii pot să dea unfollow, să blocheze, să restricţioneze sau să raporteze alte persoane. De asemenea, utilizatorii pot filtra răspunsurile care conţin anumite cuvinte.

„Aplicaţia de conversaţie scrisă de Instagram”. Aceasta este descrierea lui Threads pe Apple Store. „Sperăm că (Threads) poate fi o platformă deschisă şi primitoare pentru discuţii”, a scris şeful Instagram, Adam Mosseri. „Dacă asta vă doriţi şi voi, cea mai bună cale este să să fiţi binevoitori”.
Proprietarul Instagram a lansat Threads, rivalul Twitter, în 100 de ţări.
Proprietarul Instagram a lansat Threads, rivalul Twitter, în 100 de ţări.

Mosseri a deplâns faptul că lansarea lui Threads în Europa a fost întârziată, explicând că dacă Meta ar fi trebuit să aştepte aprobarea de la Bruxelles, ar fi aşteptat şi ea multe luni pentru a intra în funcţiune.

Eram îngrijorat că fereastra noastră se va închide, pentru că momentul este important„, a explicat el pentru site-ul specializat Platformer.

În realitate, prezentarea acestei noi aplicaţii pare a fi similară cu cea a Twitter, cu un fir general care cuprinde deja numeroase conturi ale unor actori instituţionali, printre care Netflix şi site-ul de ştiri de specialitate The Hollywood Reporter.

Lansarea Threads intervine la doar patru luni după primele ecouri despre proiect şi la doar câteva zile după un nou episod la Twitter, din care reţeaua socială a ieşit slăbită.

Sâmbătă, acţionarul majoritar Elon Musk a anunţat introducerea, oficial cu titlu provizoriu, a unei limitări a numărului de mesaje care pot fi vizualizate pe cont pe zi, ceea ce a luat prin surprindere utilizatorii, agenţii de publicitate şi dezvoltatorii.

Această decizie vine după alte câteva care au fost prost primite de când miliardarul a preluat controlul, printre care transformarea verificării conturilor într-un serviciu plătit şi concedierea aproape a tuturor echipelor de moderare a conţinutului.

Luni, Twitter a dezvăluit, de asemenea, că tabloul de bord TweetDeck, foarte popular printre utilizatorii activi, nu va fi accesibil în curând decât conturilor verificate, deci plătitoare.

„Momentul este foarte bun pentru Meta”, a comentat Jonathan Taplin, autor a două cărţi despre giganţii din domeniul tehnologiei, printre care „The End of Reality”, care va fi publicată în septembrie. „Există o mulţime de oameni care au o rezistenţă aproape religioasă la orice are legătură cu Elon Musk”.

Pentru el, Threads reprezintă într-adevăr o ameninţare existenţială pentru Twitter. Impactul imediat al acestei lansări ar putea fi, totuşi, fi limitat de faptul că Meta a ales să aştepte înainte de a oferi Threads rezidenţilor din Uniunea Europeană.

Gigantul vrea să îşi ofere timp să clarifice consecinţele pentru companie şi produsele sale noului Regulament privind pieţele digitale (DMA), care a intrat în vigoare la începutul lunii mai, potrivit unei surse apropiate.

Mark Zuckerberg, „la cuțite” cu Elon Musk. Șeful Facebook lansează Threads, o nouă aplicație care să rivalizeze cu Twitter

DMA urmăreşte să impună reguli specifice pentru principalele companii de internet, inclusiv Meta, pentru a preveni practicile anticoncurenţiale.

Meta nu a făcut un secret din sinergiile pe care intenţionează să le valorifice pentru a-şi creşte rapid nou-născutul, prezentându-l de la început ca o ramură a Instagram.

Logarea pe Threads, cu contul de Instagram

Instagram „este cel mai de succes produs din familia Meta”, spune Pinar Yildirim, profesor de marketing la Wharton School of the University of Pennsylvania. „Nu puteau să asocieze acest nou produs Facebook, pentru că acest nume nu mai face pe nimeni să viseze”.

Cu mai mult de două miliarde de utilizatori activi, Instagram le oferă celor de la Threads o rampă de lansare la care concurenţii mai mici ai Twitter, de la Mastodon la Bluesky, şi site-uri ultraconservatoare precum Truth Social, Parler, Gettr şi Gab, nici nu ar fi putut visa, conform AFP.

Threads permite astfel utilizatorilor Instagram să se autentifice cu acreditările lor existente pentru a posta conţinut pe noua platformă.

Ecuaţia este simplă: dacă un utilizator Instagram cu un număr mare de urmăritori, precum (Kim) Kardashian sau (Justin) Bieber sau (Lionel) Messi începe să posteze pe Threads în mod regulat, această nouă platformă ar putea creşte rapid şi cred că bugetele de publicitate ar urma într-un interval de timp strâns„, a scris analistul Brian Wieser pe Substack, o platformă de newsletter.

O serie de celebrităţi păreau să aibă deja conturi pe Threads în momentul lansării, printre care cântăreaţa Shakira, modelul Karlie Kloss şi actorul Jack Black.

Această perspectivă este potenţial cu atât mai îngrijorătoare pentru Twitter cu cât grupul cu sediul în San Francisco şi-a văzut veniturile din publicitate topindu-se de când a preluat conducerea Elon Musk. Un exod pe care noul director general, Linda Yaccarino, sosită la Twitter în urmă cu o lună, dar care a fost foarte tăcută până acum, nu a reuşit încă să îl stăvilească.

BBC: Elon Musk şi Mark Zuckerberg se bat în cuşcă după ce s-au ameninţat reciproc pe Twitter. Meciul de 300 de miliarde de dolari!

Se anunţă bătălia secolului! Elon Musk și Mark Zuckerberg intră în cușca de UFC. Se vor bate parte în parte. Totul a pornit acum câteva zile, când au apărut zvonurile cum că Meta lucrează la o rețea socială care să devină concurent al Twitter. Rețeaua va fi gândită pentru postări text și ar putea fi numită Threads.

Elon Musk a postat un mesaj pe platforma sa de socializare Twitter în care a precizat că este „gata pentru o luptă în cușcă” cu Mark Zuckerberg, conform BBC.

Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook și al companiei mamă a Instagram, Meta, a postat apoi o captură de ecran a tweet-ului postat de Elon Musk cu mențiunea „trimiteți-mi locația”.

„Povestea vorbește de la sine”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru BBC. Elon Musk a reacționat apoi la răspunsul lui Zuckerberg cu: „Vegas Octagon”.

Elon Musk face ravagii în România! A reușit să vândă mașini Tesla de peste 53 mil. euro

Octogonul este cușca folosită pentru meciurile din Ultimate Fighting Championship (UFC). UFC are sediul în Las Vegas, Nevada. Elon Musk, care împlinește 52 de ani la sfârșitul acestei luni, a mai scris pe Twitter: „Am o mișcare grozavă pe care o numesc „The Walrus”, în care mă întind deasupra adversarului meu și nu fac nimic.”

El a mai scris pe Twitter: „Aproape niciodată nu fac exerciții fizice, cu excepția faptului că îmi iau copiii în brațe și îi arunc în aer.”

Între timp, Mark Zuckerberg, în vârstă de 39 de ani, s-a antrenat deja în artele marțiale mixte (MMA) și a câștigat recent turnee de jiu-jitsu.

Twitter nu a oferit o declarație atunci când a fost contactat de BBC pentru comentarii. Schimburile de replici au devenit virale, utilizatorii rețelelor de socializare dezbătând cine ar câștiga meciul, în timp ce alții au postat meme-uri, inclusiv afișe simulate care anunță lupta.

Elon Musk este cel mai bogat om din lume. Ce avere are miliardarul american

Elon Musk este din nou cel mai bogat om din lume, trecând de la 1 iunie înaintea lui Bernard Arnault şi Jeff Bezos în clasamentul averilor mondiale, potrivit datelor de la Bloomberg Billionaires Index.

,

Elon Musk speriat de recesiune! Miliardarul cere Fed să reducă urgent ratele dobânzilor
Elon Musk speriat de recesiune! Miliardarul cere Fed să reducă urgent ratele dobânzilor

Miliardarul american, proprietar al Twitter de mai multe luni, are o avere de 192 de miliarde de dolari.Elon Musk recuperează acest titlu de la Bernard Arnaud, care înregistrează o pierdere de peste cinci miliarde de dolari. Francezul trece pe locul doi (187 de miliarde dolari), înaintea lui Jeff Bezos care deţine 144 de miliarde de dolari.

La începutul anului, Bernard Arnault „beneficiase” de scăderea lui Elon Musk pentru a urca în fruntea acestui clasament în martie 2023. De data aceasta, americanul este cel care beneficiază de performanţa slabă a LVMH, a cărui valoare a acţiunii a scăzut cu 6% într-o lună, în timp ce Tesla a crescut cu 26%.

Compania îşi va deschide reţeaua de supraalimentare din Statele Unite şi Canada pentru vehiculele electrice Ford din 2024, dublând numărul de staţii accesibile clienţilor Ford.

Câte ore dorm pe noapte Elon Musk, Bill Gates și Jeff Bezos. Secretul celor mai bogați oameni de pe planetă a fost dezvăluit

De asemenea, la sfârşitul lunii mai, modelul Y al Tesla a devenit cea mai vândută maşină din lume. Un moment de cotitură în istoria automobilelor: pentru prima dată, cel mai bine vândut model din lume este o maşină electrică.

Mark Zuckerber a pariat pe Meta, locul 12 în topul bogaţilor

În 2022, Mark Zuckerberg a pariat totul pe metaverse – un proiect de realitate virtuală – care l-a costat enorm, averea miliardarului prăbuşindu-se cu peste 100 mld. dolari. În 2023, Zuckerberg a reuşit să revină în lumina reflectoarelor după ce averea sa a marcat un salt de 44 miliarde de dolari, mai mult decât au câştigat toţi super-bogaţii lumii în acest an, scrie Bloomberg.

În ciuda creşterii fulminante a averii sale, CEO-ul Meta ocupă doar locul 12 în topul celor mai mari miliardari din lume.

Chiar şi în condiţiile în care acţiunile Meta au închis în uşoară scădere vineri la New York, acţiunile companiei au performant spectaculos în 2023 bifând o creştere de peste 100% şi aducând averea lui Mark Zuckerberg la 90 de miliarde de dolari.

Prognozele privind veniturile Meta sunt, de asemenea, optimiste, au scris analiştii Loop Capital Markets Rob Sanderson şi Alan Gould într-o notă din 15 mai. Analiştii estimează un prag 320 de dolari pe acţiune, faţă de preţul de închidere de vineri de 245,64 dolari.