Real Estate

Debirocratizare pentru proiectele imobiliare. Ce pregateste Guvernul

06 Mar, 00:35 • Redactia DailyBusiness
Dezvoltatorii imobiliari atrag atenția că se lovesc des de probleme birocratice atunci când trebuie să obțină acte de la autoritățile administrative centrale și locale. Vezi cum își propune Guvernul să rezolve aceste probleme.
Debirocratizare pentru proiectele imobiliare. Ce pregateste Guvernul

Planurile Executivului de a înuraja și susține dezvoltarea sectorului imobiliar se regăsesc în programul de guvernare. Premierul Grindeanu și-a propus să readucă piața imobiliară la nivelul la care se afla în urmă cu zece ani, atunci când se înregistra punctul culminant al evoluției acesteia.

Mai mult, în Parlament a intrat în procesul legislativ un proiect de lege ce prevede eliminarea TVA la achiziția de locuințe noi, act normativ care este în deplin acord cu politicile fiscale ale Guvernului. Conform documentului, această măsură se aplică în cazul în care persoanele fizice cumpără imobile noi, a căror valoare nu depășește o sută de mii de euro.

„Proiectul legii TVA zero, care e în Parlament în acest moment, pentru livrarea de locuințe pentru persoanele fizice are susținerea Guvernului. Dacă vorbim cu un finanțist, așa cum îi știm cu toții, care stau și doar adună plusuri și minusuri fără să vadă efectele secundare, prima impresie a unui finanțist e că o să avem un minus important la buget. Dacă, în schimb, vorbim de efectele într-un întreg domeniu, ceea ce înseamnă un impuls pe această piață, ceea ce înseamnă să începem să reducem acel deficit de aproximativ 1.000.000 de locuințe noi — e unul din puținele lucruri pe care le putem face în acest moment”, a spus Premierul Sorin GRINDEANU, la Palatul Parlamentului, în cadrul Forumului „Piața imobiliară în 2017″ organizat de Intact Media Group.

Șeful Executivului a mai precizat că efectele anulării TVA pentru vânzarea de locuințe persoanelor fizice vor putea fi observate în faza a doua, inclusiv prin încasări mai mari, admițând totodată că, în această fază de proiect, el ar putea induce incertitudine în piață.

Premierul a mai spus că va fi nevoie să trimita o notificare Comisiei Europene, regulile europene fiind extrem de clare: pentru orice cotă de TVA mai mică de 5%, e nevoie de o derogare: „Sunt țări care au TVA diferit, în diverse domenii, așa că o să respectăm aceste reguli, pentru că susținem acest proiect de lege”, a explicat Sorin GRINDEANU.

Participanții la dezbatere, în principal reprezentanți ai marilor jucători de pe piața imobiliară și-au spus punctele de vedere despre acest proiect. „TVA de 5 la sută trebuie să rămână pentru a doua locuință. Este mai important decât diminuare de 5 la sută, care era de cele mai multe ori inclusă în preț. Ar fi nemaipomenit ca TVA să fie de zero la sută pentru persoanele fizice”, a spus Bogdan IVAN, reprezentatul Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România.

O altă propunere a venit din partea lui Gabriel VOICU, director al Coldwell Banker România: „TVA de zero la sută ar trebui să se poată aplica și la a doua și la a treia și la a patra tranzacție. Stimulăm așa micii investitori.””

De altfel, premierul Grindeanu le-a și transmis celor prezenți la discuții ca în perioada următoare, când proiectul de eliminare a TVA se va afla în lucru la Comisiile parlamentare de specialitate, toți cei interesați să depună amendamente și să propună modificări, în scopul de a-l îmbunătăți.

Potrivit demersului legislativ, proiectul de lege va fi adoptat de Parlament în această sesiune, ceea ce înseamnă că va intra în vigoare la sfârșitul lunii mai.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat are în plan și alte programe de susținere a dezvoltării pieței imobiliare. Ministrul Alexandru PETRESCU a prezentat măsurile pe care le propune în acest sens: „Aș menționa un program aprobat deja în Guvern, programul Prima Chirie, pentru cei care își găsesc un loc de muncă la minim 50 de kilometri de domiciliul curent și programul privind construcțiile de locuințe pentru tineri, destinate închirierii.””

Ministrul a adăugat că, alături de secretariatul general al Guvernului, pregătește un „Memorandum cu privire la debirocratizare„, privind simplificarea procedurilor administrative și înființarea unui departament special în acest sens, „marcând astfel primul pas formal pentru demararea procesului ce urmează să simplifice într-un mod semnificativ tot ceea ce înseamnă demersurile pentru materializarea proiectelor imobiliare”.

„Sunt multe proiecte legislative ce au stat prea mult pe raft, si aici ma refer in mod special la cadrul legislativ privind parteneriatul public-privat și piața imobiliară. 2017 va aduce o piață imobiliară în creștere și stabilă, dar investitorii sunt în continuare precauți în gestionarea riscurilor, tocmai din această cauză”, a mai spus Alexandru Petrescu.

Propunerea ministrului în ce privește scăderea gradului de birocrație și transparentizarera modului de lucru la nivel de obținere de aprobări și autorizații de construcții îi vizează direct pe dezvoltatorii imobiliari, care atrag atenția că se lovesc des de aceste probleme atunci când trebuie să obțină aceste acte de la autoritățile administrative centrale și locale.

Primăriile au întârzieri în întocmirea planurilor de urbanism, fapt care îi împiedică pe investitori să își întocmească proiectele de dezvoltare imobiliară. „Noi promitem că în 2018, Masterplanul va fi gata. Deci ce putem noi oferi sunt reglementări. Iar acest PUG nu este deloc un lucru ușor de făcut. El va îngloba planul de mobilitate urbană, cadastrul verde, planul integrat de dezvoltare urbană. Totul trebuie digitalizat. Planul Urbanistic General va fi un organism viu,”” a dat asigurări Viceprimarul Capitalei, Michaela Tomnița FLORESCU, în cadrul Forumului.

Oficialul a mai menționat că, pentru a crea o stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește fiscalitatea, în acest an taxele și impozitele locale practicate de Primăria Generală nu se vor modifica.