Real Estate

JLL: Tranzacțiile imobiliare au crescut cu 30% in primul trimestru

09 May, 11:48 • Redactia DailyBusiness
România continuă să atragă investitorii imobiliari și în acest an, pe fondul indicatorilor macroeconomici stabili și cu perspective de îmbunătățire, dar și al randamentelor mai atractive față de alte piețe din regiune. Astfel, valoarea tranzacțiilor imobiliare din România în primul trimestru a totalizat 180 de milioane de euro, peste jumătate, 96 milioane de euro, reprezentând vânzări de proiecte de birouri din București.
JLL: Tranzacțiile imobiliare au crescut cu 30% in primul trimestru

De asemenea, proiectele industriale și logistice au rămas și în acest an în atenția investitorilor atrăgând peste o treime din tranzacțiile cu active imobiliare din primul trimestru, în sumă de 57 milioane de euro.
Restul tranzacțiilor a avut ca obiect spațiile de retail, cu un total de 28 de milioane de euro.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, tranzacțiile cu proprietăți comerciale – birouri, spații industriale, logistice și de retail, au crescut în primul trimestru din acest an cu peste 30%.
Și în acest an vedem un interes crescut pentru piața imobiliară din România din partea unor investitori noi, atrași de randamentele atractive pe care le pot obține comparativ cu alte piețe din regiune, precum Polonia, Cehia sau Ungaria.

Acest an a marcat intrarea în România a unuia dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, Blackstone, prin platforma europeană Logicor.

„JLL a reprezentat Logicor la preluarea portofoliul Immofinanz de proiecte logistice și industriale din România, într-o tranzacție pan-europeană, care a implicat și active din Germania și Ungaria. Ne concentram pe atragerea de noi investitori din multiple geografii pentru că avem convingerea că România reprezintă o oportunitate neexplotatată în contextul actual din Europa Centrală și de Est. Ne bucurăm să vedem că alături GLL, alți investitori cu istoric și expunere în România, precum GTC, au reluat achizițiile. Este încă o dovadă că România reprezintă în acest moment o oportunitatea de investiții”, a declarat Silviana Badea, head of Capital Markets JLL România.

Tranzacția Logicor-Immofinanz este una dintre cele mai mari încheiate în primul trimestru. Alte achiziții importante au fost preluarea a integrală de la fondul Bluehouse a proiectului de birouri City Gate de către GTC și achiziția de către Alpha Bank a clădirii de birouri Cubic Center, deținută de Adval Asset Management.

Randamentele prime pe piața locală s-au redus în primul trimestru cu 25 puncte de bază și se situează la 7,5% pe piața de birouri și la 9% pentru proiectele industriale. Pentru următoarea perioadă nu estimăm o scădere semnificativă a randamentelor.

Perspectivele pentru acest an sunt pozitive având în vedere creșterea economică, previzionată a fi una dintre cele mai mari din Europa, și de asemenea, pe fondul disponibilității proiectelor de calitate și a menținerii unor diferențe semnificative dintre randamentele din România și cele din Polonia sau Cehia.