- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Piața imobiliară a explodat! Tranzacțiile cu apartamente au crescut cu 40% în noiembrie, față de noiembrie 2021

08 Dec, 12:28 • Gabriela Andreescu
Piața locuințelor a atins un nou record din punctul de vedere al tranzacțiilor cu apartamente! Acestea au crescut cu 40% luna trecută față de noiembrie 2021, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Pentru tranzacțiile încheiate în perioada ianuarie-noiembrie 2021, creșterea este de 13%. Dar, în timp ce în Capitală tranzacțiile cresc, în alte județe declinul continuă.
Piața imobiliară a explodat! Tranzacțiile cu apartamente au crescut cu 40% în noiembrie, față de noiembrie 2021

Anul acesta, în perioada ianuarie-noiembrie, s-au tranzacționat peste 52.000 de unități individuale în București, față de 46.200 de unități tranzacționate în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor ANCPI analizate de Economica.net. Per total, la nivel național s-au parafat 160.000 de tranzacții, cu 2% mai puține față de anul trecut.

Tranzacțiile cu apartamente au crescut cu 40% în noiembrie 2022, comparativ cu luna similară a anului trecut

Capitala țării a înregistrat o creștrere considerabilă a tranzacțiilor cu apartamente în luna noiembrie, față de aceeași lună a anului trecut. Avansul este unul considerabil: aproape 40%. Și pentru primele 11 luni se observă o creștere de 13%.

„Capitala contină să înregistreze un trimestru IV neașteptat de bun pentru vânzarile de apartamente, iar printre motivele din spatele acestei evoluții sunt livrarea unor ansambluri cu grad mare de pre-vânzari, modificarea plafonului de TVA 5% de la 1 ianuarie 2023 de la 700.000 de lei la 600.000 de lei, dar și apetitul cumpărătorilor pentru achiziția de locuințe, care se mentine ridicat în ciuda înăspririi condițiilor de creditare”, spune Gabriel Blăniță, Associate Director în cadrul Colliers România.

În ceea ce privește evoluția pieței imobiliare în teritoriu, București rămâne liderul topului.

Tranzacțiile cu apartamente au crescut cu 40% în noiembrie
Tranzacțiile cu apartamente au crescut cu 40% în noiembrie

Citește și: Petre Daea despre acvacultura din România: „ Din nefericire, în acest domeniu, lucrurile nu sunt în regulă. Trebuie să primească sprijinul cuvenit şi de la alte instituţii ale statului”

În niciunul dintre județele cu piețe imobiliare mari nu s-au înregistrat creșteri ale tranzacțiilor cu locuințe în primele 11 luni din acest an. În județul Timiș, care are a doua cea mai mare piață imobiliară după București, la Timișoara, s-au tranzacționat 10.528 de apartamente, cu 6% mai puțin față de primele 11 luni din 2021. În noiembrie 2022 s-au vândut cu șapte apartamente mai multe față de octombrie, mai scrie sursa citată.

În județul Brașov s-au vândut 9.552 de unități individuale, cu 4% mai puține față de noiembrie 2021. Scăderi mai mari s-au înregistrat pentru județele Cluj și Iași, acolo unde s-au vândut cu 16% mai puține apartamente, dar și la Constanța, unde tranzacțiile s-au redus cu 8%. În județul Ilfov, reducerea a fost de 1,5%.

În județul Dolj s-au vândut cu 40% mai puține apartamente, mai arată datele ANCPI. O scădere considerabilă s-a observat și pentru județul Argeș, unde tranzacțiile s-au redus cu 33%, iar în județele Teleorman și Olt reducerea a fost de 35%.

În unele județe s-au înregistrat creșteri notabile a numărului de tranzacții: județul Caraș-Severin ține capul de afiș, cu o creștere de 46%. De asemenea, în județul Covasna s-au vândut cu 34% mai multe apartamente anul acesta decât în primele 11 luni din 2021.

Pe de altă parte, specialiștii anticipează că anul viitor nu va mai fi unul cu recorduri, fapt datorat scăderii numărului de noi apartamente finalizate.

„2023 ar urma să aducă, cel mai probabil, o reducere a numărului de locuințe noi care se vor finaliza în București și împrejurimi și implicit mai puține tranzacții, ținând cont și că baza de raportare este reprezentată de recorduri absolute. Cumulat, ultimii trei ani au adus o creștere cumulată de peste 53% a numărului de locuințe vândute iar rezultatul din 2023 trebuie analizat în acest context”, spunea recent Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Citește și: Șoferii au motiv să sărbătorească! Carburanții s-au ieftinit, pentru a treia zi la rând! 6,31 lei/litru la benzină și 7,43 lei/litru la motorină, cu reducerea de 50 de bani

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult