- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Preturile terenurilor din zonele nedezvoltate ale Capitalei pot creste cu 100% in 2007

18 Jun, 16:16 • Redactia DailyBusiness
Preturile terenurilor din Bucuresti vor continua sa creasca intr-un ritm similar anului 2006, cu o medie de 20-40%, putand atinge chiar 100% in zonele nedezvoltate in prezent, au estimat analistii agentiei imobiliare Colliers.
Preturile terenurilor din zonele nedezvoltate ale Capitalei pot creste cu 100% in 2007

Zone considerate in trecut ca fiind neatractive, Nord-Vest (Bucurestii Noi, Chitila, Odai), Centru-Est (Gara Obor, Salajan) si Sud (Rahova si chiar Ferentari), pot sa ofere potential mare pentru dezvoltare, ca urmare a cererii mari din sectorul rezidential, explica analistii Colliers.

Cele mai mari modificari de pret s-au inregistrat, in 2006, in zona Trafic Greu, cu o crestere de aproximativ 100% in 2006, de la 220-250 euro/mp la 500-600 euro/mp. Pipera a avut, in mod similar, o evolutie asemanatoare, cresterile fiind de la 250-350 euro/mp la 500-700 euro/mp.

Preturile terenurilor din Bucuresti au crescut anul trecut, in medie, cu 30-40%, fata de inceputul anului. Pentru tranzactiile mari, de peste sase hectare, pretul mediu se situeaza in jurul valorii de 400-500 euro/mp, potrivit consultantilor Colliers.

Cererea pentru terenuri a venit in special de la dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale, interesati sa-si asigure locatii pentru proiecte viitoare adresate clasei medii, potrivit analistilor imobiliari.

Cererea de terenuri a continuat sa depaseasca, pe parcursul anului trecut ,oferta existenta pe piata, fapt care a determinat scumpiri de pana la 100% in unele zone.

Majoritatea noilor dezvolatori de proiecte rezidentiale care intra pe piata vin in general din Israel si Spania si beneficiaza de know-how-ul si experienta castigata in decursul ultimilor ani.

Execedentul de capital al acestor companii, acumulat in perioade favorabile pe pietele locale, a fost directionat catre piete emergente, printre care si Romania, au declarat reprezentantii Colliers.

In conditiile in care preturile cresc in fiecare trimestru, cei mai multi s-au grabit sa achizitioneze terenurile cat mai repede posibil pentru a evita o crestere viitoare, au adaugat acestia.

Suprafata de teren tranzactionata in Bucuresti in 2006, tinand cont doar de tranzactiile mari, se situeaza in jurul a 500.000 metri patrati si include terenurile din interiorul zonei construite a orasului achizitionate pentru proiecte rezidentiale, sustin analistilor imobiliari ai Colliers.