- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Primul semestru pe piata rezidentiala din Capitala, in cifre

21 Nov, 12:48 • cristina.mihai
Primul semestru din 2008 a fost marcat pe piata rezidentiala bucuresteana de o atitudine optimista din partea dezvoltatorilor imobiliari, care se asteptau la vanzari duble, comparativ cu 2007. Situatia economica globala si efectele psihologice asupra cumparatorului roman a dus la o stagnare a tranzactiilor cu locuinte in aceasta perioada.
Primul semestru pe piata rezidentiala din Capitala, in cifre

Tranzactii cu locuinte noi

In primul semestru al acestui an s-au vandut 3.000 de unitati locative amplasate in proiecte noi in Capitala, aproximativ la fel ca in aceeasi perioada din 2007, desi dezvoltatorii se asteptau la vanzari duble anul acesta, potrivit unui studiu al Colliers.

Stagnarea a fost determinata de faptul ca investitorii nu au mai achizitionat locuinte la nivelul din 2007, pe piata rezidentiala bucuresteana.

Desi numarul de locuinte vandute in prima jumatate a anului a fost la acelasi nivel cu cele vandute in aceeasi perioada din 2007, dezvoltatorii au inregistrat o incetinire a ritmului de vanzare, ca urmare a cresterii stocului de oferta.

Livrari de locuinte noi

In primul semestru din 2008 s-au livrat in Capitala peste 1.238 de unitati locative in 5 proiecte rezidentiale (Confort Park, Emerald Residence, Noor, Rezidenz, Dreenfield) potrivit unui studiu al Colliers.

Stocul total de locuinte livrate pe piata din Capitala a crescut cu peste 120% pana la 2.800 de unitati in 10 proiecte.

Pentru a doua parte a anului sunt anuntate spre finalizare 3.200 de unitati locative noi in 16 proiecte rezidentiale. Aceste locuinte vor incepe livrarea fie in 2008, fie la inceputul lui 2009.

Proiecte lansate la vanzare

De asemenea, in primul semestru al anului s-au lansat 16 noi proiecte cu un total de 12.500 de unitati locative.

Locuinte scoase la revanzare de investitori

In primul semestru din 2008 s-au scos la revanzare circa 300 de unitati locative, iar reprezentantii Colliers estimau ca in S2 se vor mai scoate la revanzare inca 500 de unitati in Capitala. Numarul unitatilor scoase la revanzare pe piata din Capitala de investitori in semestrul doi al acestui an depaseste insa 1.000 de unitati, doar compania Nordului Houses avand la revanzare circa 500 de unitati locative.