- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Top 5 cele mai importante proiecte imobiliare lansate in 2010

22 Dec, 00:02 • cristina.mihai
Anul 2010 a adus pe piata locala prezentari de proiecte imobiliare noi care ar necesita investitii cumulate de sute de milioane de euro. Unele dintre ele au demarat deja, altele ar urma sa inceapa constructia in 2011. DailyBusiness.ro va prezinta un top al celor mai importante 5 proiecte imobiliare lansate in 2010, bazat pe marimea investitiei, succesul comercial, noutatile aduse pe piata si sansele de concretizare pe termen scurt ale planurilor investitorilor.
Top 5 cele mai importante proiecte imobiliare lansate in 2010

Segmentul centrelor comerciale a atras in 2010 cele mai multe planuri de dezvoltari imobiliare, valoarea totala a noilor proiecte anuntate depasind 500 mil. euro. Pe segmentul de birouri s-a lansat un singur nou proiect nou in Capitala, in noiembrie. Segmentul rezidential a mers cel mai slab, neexistand niciun proiect nou mare, ci doar continuari ale unor ansambluri rezidentiale demarate in anii trecuti sau reluari ale unor proiecte oprite. Segmentul logistic a fost de asemenea saracacios in 2010, niciunul din marii dezvoltatori nelansand proiecte noi.

1. Electroputere Parc

Dezvoltarea centrului comercial de pe platforma industriala Electroputere este probabil cea mai interesanta investitie anuntata in 2010. In valoare totala de 90 mil. euro, proiectul presupune reamenajarea halelor industriale de la Electroputere si nu o constructie greenfield. Demarat in toamna lui 2010, proiectul va fi incheiat pana la finalul lui 2011 si are deja anuntate magazinele Auchan, Kiabi, Norauto, Leroy Merlin si Decathlon, care vor acoperi aproape jumatate din suprafata centrului comercial.

Oficialii DTZ Echinox au spus ca sunt in negocieri si cu alti retaileri pentru acest proiect, care va fi dezvoltat de firma K&S, la care este actionar si seful dezvoltatorul belgian Belrom, Steven van den Bosche.

2. Centrul comercial Cora din Constanta

Al doilea proiect ca importanta, lansat in 2010, este centrul comercial dezvoltat de lantul de hipermarket-uri Cora in Constanta. Proiectul, demarat la inceputul lui decembrie, va fi cel mai mare centru comercial din Constanta si presupune o investitie de 100 mil. euro.

Centrul comercial va avea 150.000 mp construiti. Intregul complex, cu subsol, parter si doua etaje, va cuprinde un hipermarket Cora de 9.000 mp, galerii comerciale de peste 25.000 mp, cinematografe pe o suprafata de 3.000 mp, food court de 3.600 mp si 1.500 locuri de parcare.

Centrul comercial, situat in zona centrala a orasului, urmeaza sa fie inaugurat in primul semestru al anului 2012.

3. Colosseum Bucuresti

Proiectul de retail Colosseum Shopping Center din Capitala, care va include un retail parc si 3 mall-uri, cu o suprafata totala de aproape 200.000 mp inchiriabili, a demarat in vara, dupa ce dezvoltatorul a obtinut finantare de la Bank of Cyprus.

Momentan, compania Nova Imobiliare, prin care se dezvolta proiectul, a demarat doar constructia parcului de retail din proiect, o investitie de 80-90 mil. euro. In prima faza se va construi un parc comercial cu o suprafata de 58.000 de metri patrati.

Proiectul Colosseum, localizat pe soseaua Chitilei, va fi dezvoltat pe o suprafata de 620.000 metri patrati. Proiectul va fi realizat in doua faze, printr-o investitie totala de 400 mil. euro.

Printre chiriasi se numara hipermarketul Carrefour, magazinul de electrocasnice Flanco, precum si reteaua de magazine de bricolaj Leroy Merlin.

4. O firma belgiana incepe primul proiect de birouri construit in criza

Compania belgiana de dezvoltare imobiliara Atenor Group a initiat la inceputul lui decembrie constructia primei faze a unui proiect de birouri in zona de nord a Bucurestiului, pentru care va aloca peste 30 milioane euro. Compania va sustine investitia din fonduri proprii.

Prima cladire va avea o suprafata inchiriabila de 18.000 de metri patrati. Intregul proiect, denumit Hermes Business Campus, va cuprinde 78.000 de metri patrati si presupune o investitie de 150 de milioane de euro.

5. Doldora Bazaar

Chiar daca presupune o investitie de doar 10 milioane de euro si are un concept mai putin „stralucitor” decat cel al mall-urilor, centrul comercial Doldova Bazaar din Rahova este unul dintre putinele proiecte imobiliare care au obtinut finantare bancara in 2010, de la UniCredit Leasing. Centrul comercial „low-cost” din sectorul 5 a fost finalizat in mai putin de un an si a fost inchiriat de mici comercianti.

Proiectul reprezinta de asemenea si una dintre cele mai importante reconfigurari a unei investitii imobiliare in criza. Initial, investitorii doreau sa construiasca un proiect rezidential.

Doldora Capital, firma prin care fostul fotbalist Gica Popescu si partenerii sai opereaza centrul comercial Doldora Bazaar, intentioneaza sa demareze la inceputul lui 2011 cea de-a doua faza a proiectului, care va presupune investitii de 16-20 milioane de euro, dublu fata de prima faza.

A doua faza a proiectului va avea 16.000 de metri patrati construiti, fata de 7.000 metri patrati in prima faza.

Pe langa aceste proiecte, anul acesta pe piata au mai fost lansate si Coresi Brasov si Pallady din Bucuresti. Cele doua proiecte, ale caror prime faze presupuneau investitii de zeci de milioane de euro, ar fi urmat sa demareze in vara lui 2010. Constructiile celor doua proiecte nu au demarat insa, iar dezvoltatorii sustin ca vor incepe in 2011.

Un alt centru comercial anuntat in 2010 este Victoria City Center din Bucurestii Noi, a carui prima faza presupune o investitie de 150 mil. euro. Centrul comercial are deja contracte de inchiriere cu Cinema City si Cora, insa constructia nu a demarat inca. Dezvoltatorii ar dori sa inceapa constructia in 2011, insa in acest moment singurul aviz obtinut de companie este PUZ-ul.