- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Calburean sparge Dafora in mai multe companii si vizeaza afaceri de 100 mil. euro

28 Feb, 13:22 • traian.badulescu
Omul de afaceri Gheorghe Calburean intentioneaza sa creeze un holding pentru a separa activitatile companiei Dafora Medias pe care o controleaza, si a anuntat ca va intra in luna mai pe piata de mezeluri dupa o investitie de 10 milioane de euro intr-o fabrica la Medias.
Calburean sparge Dafora in mai multe companii si vizeaza afaceri de 100 mil. euro

O decizie finala in privinta impartirii activitatilor Dafora va fi luata pana in vara acestui an.

Activitatile de baza ale companiei Dafora Medias sunt in domeniul forajului si constructii.

Calburean a estimat dublarea profitului net al Dafora in acest an, la 9,56 mil. euro, si cresterea afacerilor la 100 mil. euro, cu 15% mai mult fata de anul trecut. In 2010, compania ar urma sa atinga afaceri de 133 mil. euro si profit net de 13,3 mil. euro.

Din veniturile vizate pentru acest an, cea mai mare parte (57%) va proveni din activitati de constructii, iar restul din activitati de foraj. Pe segmentul de constructii, Calburean estimeaza crestere anuala de 50%, iar pe foraj, de 20-25%.

Pentru 2008, compania pregateste investitii pe pietele de capital de 2,2 mil. euro si investitii in active de 21 mil. euro. In 2010, suma investitiilor in active ar urma sa scada la 19 mil. euro.

Dafora investeste 6 mil. euro anul acesta in construirea unui sediu propriu de birouri in zona Floreasca, dar si 15 mil. euro in construirea unei noi fabrici de caramida la Tarnaveni, cu o capacitate de productie de 700 tone pe zi. Aceasta va fi operata de fabrica de caramida Cars, la care Calburean detine 32% din capitalul social si intentioneaza sa preia pachetul majoritar, conform declaratiilor proprii.

El mai intentioneaza sa investeasca 14 mil. euro in constructia unei sere geotermale (pe baza de irigatii cu apa incalzita – n.r.) in judetul Bihor, pe o suprafata de 10 ha, asemanatoare cu o sera pe care Calburean o detine in zona aeroportului Oradea, pe o suprafata de 2 ha.

„Apogeul investitiilor in Dafora va fi atins peste 5 ani”, a spus Calburean. „Acelasi obiectiv va fi atins in 2-3 ani pentru Condmag (firma de constructii unde Calburean detine actiuni – n.r.)”, a adaugat el. In cazul Condmag, Calburean spune ca sediul actual, amplasat pe un teren de 3 ha langa Brasov, va fi vandut cu tot cu teren, urmand sa construiasca un sediu nou, in valoare de 5 mil. euro, pe un teren de 1,1 ha, amplasat de asemenea in apropiere de Brasov. Pretul terenului actualului sediu a fost estimat la 200 euro pe metrul patrat anul trecut, crescand puternic in urma construirii unui hipermarket Real, conform omului de afaceri. Suma investita in relocare va fi asemanatoare cu cea obtinuta pe vanzarea terenului si sediului actual, a precizat acesta.

In Condmag se vor investi anul acesta 13 mil. euro, in crestere fata de cele 7-8 mil. euro alocate anul trecut.

Calburean a estimat ca valoarea actiunilor Dafora s-ar putea dubla in aceasta vara, pana la circa 0,7 lei pe titlu. Actiunile Dafora Medias (DAFR) au trecut joi de pe Rasdaq la a II-a categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Unul dintre motivele principale ale separarii activitatilor pe mai multe companii este faptul ca astfel poate fi atras mai usor interesul fondurilor de investitii, care in unele cazuri cauta sa plaseze bani doar pe piata de constructii, si atunci o companie care activeaza in mai multe domenii nu mai este o optiune la fel de viabila, conform lui Calburean.

„Avem fabrica de salam, pateuri si specialitati de carne Salconserv si abatorul Salflom de la Medias, in care s-au investit 10 milioane de euro anul trecut. In mai-iunie cred ca vor aparea primele produse pe piata”, a declarat Calburean, presedintele consiliului de administratie al Dafora si detinatorul a 56% din actiuni.

Omul de afaceri a precizat ca productia de la Iasi se va axa pe sortimente premium, traditionale. Calburean a motivat extinderea pe acest domeniu prin cererea mare de pe piata si produsele „fara gust”, care exista in prezent in magazine.

Pentru activitatile de pe piata de mezeluri, Calburean va folosi o marca noua, pentru a carei creatie lucreaza in prezent compania Brandient.

Calburean mai controleaza afaceri in domeniile constructiilor de caramizi, prin compania Cars si a incalzirii geotermale, prin Transgex.