- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ford se pregateste de delistarea Automobile Craiova de la Bursa

11 Aug, 15:50 • Redactia DailyBusiness
Ford Motor Company a depasit pragul de detinere de 95% la Automobile Craiova si se pregateste de delistarea companiei de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Ford se pregateste de delistarea Automobile Craiova de la Bursa

Ford a cumparat 0,34% din actiunile AUCS in urma ofertei de preluare, majorandu-si paticipatia la 97,07%.

Constructorul auto american a derulat, in perioada 22 iulie – 11 august, o oferta de preluare pentru un pachet de 3,26% din actiunile Automobile Craiova, titluri pe care nu le detinea. Anterior acestei operatiuni, Ford Motor Company avea 96,74% din actiunile companiei din Craiova.

Producatorul american a vrut sa cumpere 618.973 de actiuni, insa au fost achizitionate numai 63.123 de titluri, respectiv 10,2% din total celor vizate, pentru care a platiit 1,1 milioane de lei, potrivit intermediarului ofertei, firma de brokeraj EFG Eurobank Securities.

Actionarul majoritar a platit cate 17,65 lei (4,21 euro) pentru fiecare actiune cumparata, pret foarte apropiat de cel incasat de stat atunci cand a vandut pachetul majoritar producatorului auto american, de 4,16 euro pentru fiecare titlu.

Totodata, pretul propus de Ford Motor Company a fost cu 2% mai mare fata de media cotatiilor la care au fost tranzactionate la Bursa actiunile Automobile Craiova in perioada ofertei, de 17,3 lei.

Valoarea tuturor titlurilor vizate era astfel de 10,9 milioane lei (2,6 milioane euro).

Oferta de preluare a fost contestata de unul dintre actionarii minoritari ai companiei, Adrian Andrici, insa Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins cererea de anulare a operatiunii.

Grupul american Ford a devenit actionar majoritar la Automobile Craiova in septembrie 2007, cand a achizitionat de la stat 72,4% din capitalul companiei, pentru 57 milioane euro.

Ulterior, Ford Motor Company a preluat in aprilie 22% din actiunile Automobile Craiova de la SIF Oltenia (SIF5) pentru 76,4 milioane lei. Compania americana a continuat sa cumpere actiuni la Automobile Craiova majorandu-si astfel participatia de la 72,41% la 96,74%.

Automobile Craiova era unicul actionar al companiei Daewoo Automobile Romania, in prezent Ford Romania, care opereaza uzina de la Craiova. Constructorul american de automobile a realizat in ianuarie o majorare de capital de 250 milioane euro la Ford Romania, iar in urma acestei operatiuni participatia Automobile Craiova s-a redus la 2,43%.

Compania din Craiova are un capital de 39,7 milioane lei, divizat in 18,9 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 2,1 lei.
Actiunile Automobile Craiova erau tranzactionate in a doua parte a sedintei bursiere de marti la 17 lei, pret similar cu ultima cotatie de luni, iar operatiunile cumulau numai 2.000 de lei.