COMPANII

Minea, Romalimenta: Reorganizarea teritoriala, o "balarie" care afecteaza mediul de afaceri

24 iunie 2011, ora 12:29, autor(i): Silviu Boiangiu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
minea.jpg
Sorin Minea, presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta, spune ca mediul de afaceri este profund afectat de reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, si considera ca orice cearta sau instabilitate politica afecteaza business-urile.

"Mediul de afaceri este afectat de aceasta balarie", a declarat Minea, pentru DailyBusiness.ro.

Omul de afaceri considera "stupida" ultima formula de reorganizare teritoriala, propusa de presedintele Basescu, care prevede opt judete mari si doua judete mici, Harghita si Covasna.

"Nu o inteleg", spune Minea despre regionalizarea Romaniei, si adauga ca "Atata timp cat nu se explica logic, nu va pot da un raspuns logic".In opinia omului de afaceri, coruptia din judete se va perpetua si in noua forma de organizare, iar acesta se declara dezamagit de faptul ca autoritatile nu au initiat "o consultare reala cu societatea civila". Acesta condamna politizarea excesiva a aparatului public si propune introducerea de specialisti neafiliati in nivelurile de sub functia de ministru. "Pana si comunistii au facut asta", spune Minea.

In ceea ce priveste proiectul de modificare a Constitutiei propus de autoritati, seful Romalimenta considera ca "masurile propuse sunt de fatada, nu profunde". Minea considera "ilogica" eliminarea articolului care spune ca orice avere este prezumata ca fiind licita. Potrivit acestuia, eliminarea prevederii respective ar da statului numeroase posibilitati de abuzuri. El este de acord, totusi, cu inlesnirea confiscarii averilor in cazul infractorilor vinovati de evaziune fiscala, coruptie sau trafic de droguri, infractiuni care aduc beneficii financiare importante.

Romania e in pragul unei crize. Cresterea TVA a fost cea mai mare prostie 

Cu privire la alegerile de anul urmator, Minea spune ca "Romania e in pragul unei crize, iar oricine va lua masuri electorale va semna ducerea la fund a Romaniei, definitiv." Potrivit acestuia, masurile electorale nu vor avea nici o valoare pentru tara, iar in cazul adoptarii lor, "dezastrul va fi general". Omul de afaceri spune ca toate deciziile luate au fost transformate in idei populiste.

In opinia sa, masurile de austeritate ar trebui continuate, dar nu crede ca cele pe care Guvernul le-a luat pana in prezent sunt cele potrivite. "Masurile de austeritate nu au fost bine aplicate. Sunt de acord cu reducerea cheltuielilor, a salariilor, insa diferentiata", spune omul de afaceri. Scaderea taxelor ar fi o alternativa mai buna la cresterea salariilor, crede Minea, care pledeaza pentru "masuri de austeritate dure, dar logice".

"Cresterea TVA a fost cea mai mare prostie si a dus la o inflatie galopanta, iar masura se intoarce ca o maciuca impotriva noastra", spune presedintele Romalimenta. Potrivit lui Minea, cresterea impozitului pe profitul companiilor ar fi fost o masura net superioara cresterii TVA, intrucat nu este generatoare de inflatie. Acesta crede ca firmele si-ar fi permis sa plateasca un impozit mai mare pe profitul inregistrat, insa in prezent, prin cresterea TVA, profitul pur si simplu nu mai exista. Oricum, "profitul pe perioada de criza este o chestie iluzorie", spune Minea, adaugand ca la momentul actual, economia Romaniei se confrunta cu o "supraimpozitare ridicola".

Minea spune ca Guvernul ar trebui sa finanteze niste analize facute de persoane care nu pot fi influentate, precum companii sau specialisti din strainatate. Minea pledeaza pentru reducerea puterii guvernului, pentru consultarea acestuia cu societatea civila si pentru reducerea taxelor si impozitelor pentru relansarea economiei. Acesta spune ca reducerile de taxe si impozite reprezinta o alternativa mult mai buna la cresterile de salarii, care ar genera inflatie. Seful Romalimenta subliniaza ca Romania nu are infrastructura, si propune mutarea unei parti a transporturilor pe caile ferate, intrucat astfel se va reduce presiunea de pe sosele.

Firmele care traiesc din contracte cu statul nu fac parte din mediul de afaceri 

Referitor la mediul de afaceri, omul de afaceri spune ca acesta poate fi impartit in trei categorii de companii. Una dintre ele este reprezentata de firmele care "traiesc" din contracte cu statul, pe care Minea nu le considera ca parte a mediului de afaceri. Potrivit acestuia, aceste companii aduc statului doar pierderi. Seful Romalimenta spune ca "toata lumea fura", iar "legislatia care priveste licitatiile publice incurajeaza coruptia".

O a doua categorie de companii este reprezentata de cele din mediul de afaceri real, care nu au o legatura cu statul, si care, in opinia sefului Romalimenta, trebuie sprijinite, intrucat sunt cele care aduc bani in tara.

Atreia categorie este reprezentata de micile afaceri, precum buticurile, care trebuie, la randul lor, incurajate.

Totusi, Minea remarca ca exista foarte multe microintreprinderi care ofera servicii de consultanta, acestea reprezentand doar o forma de "salariu mascat", intrucat taxarea muncii este prea mare. "In situatia in care gasesc un refugiu de acest fel, inseamna ca legea e gresita", crede seful Romalimenta, care remarca faptul ca "legislatia din Romania are tot felul de portite si este creata pentru a incuraja evaziunea".
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 17:59
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter