COMPANII

Proiectul Rosia Montana face un pas mare inapoi. RMGC a pierdut un aviz crucial

15 aprilie 2014, ora 14:57   | 10 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
rosia montana.jpg
Unul din actele de importanta capitala pentru continuarea procesului de avizare a proiectului de minerit cu cianuri de la Rosia Montana a fost marti anulat de instanta, informeaza Alburnus Maior.

Decizia Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Sibiu (ARPM) de emitere a avizului de mediu pentru ôPlan de urbanism zonal modificat (PUZ) pentru zona de dezvoltare industriala a RMGCö este, incepand de astazi, nula. Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru noul Plan de dezvoltare industriala, necesar companiei miniere, a fost demarata in 2006 la insistenta si demersurile organizatiilor neguvernamentale.

Anterior acestor demersuri, autoritatile de mediu au apreciat ca PUZ-ul nu trebuie supus procedurii de evaluare a impactului, deoarece nu ar avea efecte semnificative asupra mediului, desi in realitate proiectul de minerit cu cianuri propus la Rosia Montana de Gabriel Resources ar presupune, daca ar fi realizat, stramutarea fortata a localnicilor, distrugerea monumentelor istorice si a bisericilor, folosirea a peste 200.000 de tone de cianura si transformarea a patru munti in cariere de suprafata.

Procedura astfel demarata a inclus consultari cu autoritatile si societatea civila din Ungaria. Conform conventiilor internationale, orice stat potential afectat de impactul transfrontalier negativ al proiectelor industriale poate cere consultatii si poate da un aviz cu rol consultativ. Pozitia acestor parti a fost de respingere ferma a propunerii de plan si a emiterii avizului de mediu.

ONG-urile din Romania au contestat de asemenea intreaga procedura, inca din etapa informatiilor prezentate in raportul de mediu. Aceste interventii nu au impiedicat insa Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu sa emita in martie 2011 avizul de mediu, in ciuda numeroaselor nereguli semnalate de societatea civila.

In cauza deschisa de Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu si Salvati Bucurestiul, reclamantele au sustinut in principal ca decizia de a emite avizul de mediu desconsidera grav statutul de protectie a monumentelor naturale si istorice din Rosia Montana.

Decizia ar fi permis chiar stramutarea monumentelor naturale sau distrugerea relicvelor istorice precum galeriile romane. Mai mult, o serie de acte administrative care au stat la baza emiterii Deciziei ce a facut roul procesului solutionat astazi, au fost la randul lor anulate anterior de instantele competente ori si-au pierdut valabilitatea.Procesul castigat astazi de Alburnus Maior alaturi de organizatiile partenere si pierdut de cuplul ARPM -RMGC a inceput la Tribunalul Cluj si a fost stramutat la Tribunalul Covasna prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Anularea deciziei privind emiterea avizului de mediu are doua importante consecinte.

In lipsa acestui aviz compania miniera nu va putea obtine aprobarea Consiliului Local Rosia Montana pentru planul de urbanism zonal. In al doilea rand, existenta unui aviz de mediu valabil pentru planul de urbanism aferent este o premisa esentiala pentru desfasurarea in conditii de legalitate a procedurii de emitere a acordului de mediu.

äCompania este anchetata pentru evaziune fiscala si spalare de bani intr-un proces in care sunt implicati deopotriva politicieni, firme si interlopi. Avize ilegale primite de la autoritati sunt mereu anulate de instante. Deja devine evident ca autoritatile ii favorizeaza nelegitim, alimentand suspiciuni din ce in ce mai justificate de coruptie. La Rosia Montana mineritul la suprafata cu cianuri ajunge sa fie obsesia izolata a unui grup restrins de politicieni si a unei companii cu intentii suspecteö, a spus Eugen David, presedintele asociatiei Alburnus Maior.

RMGCáa anuntat la inceputul lunii ca va disponibiliza aproximativ 80% dintre angajati, din cauza faptului ca este nevoita sa isi restranga foarte mult activitatea. De altfel, seful Gabriel Resources nu crede ca proiectul Rosia Montana va fi aprobat in acest an.

Citeste siáTransilvania, terenul de aur minat: Rosia Montana a adormit, 13 noi proiecte s-au trezit
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Andreea a spus:
15/04/2014 18:13
cumva, aceasta decizie contravine declaratiilor celor de la Comisia Europeana care spuneau ca nu au niciun motiv de ingrijorare in privinta proiectului. Daca a fost bun acel PUZ 8 ani ani de zile, cred ca era bun si acum!
 
Ion Diaconu a spus:
15/04/2014 19:14
dupa parerea mea, Romania face un mare pas inapoi. Daca nu se deschide cea mai moderna mina din Europa, nu relansam mineritul cu mare potential in tara,ratam o mare oportunitate, ratam sansa de a deveni cei mai mari producatori de aur ai Uniunii Europene
 
Nicolae a spus:
15/04/2014 21:30
nu stiu cum vor fi distruse monumentele si bisericile, daca deja Rmgc a investit in restaurarea lor. Dar ce nu inteleg mai ales este de ce ongurile anti proiect se ocupa doar cu procesele si nu fac ceva util pentru Rosia Montana
 
Sara a spus:
16/04/2014 01:23
Cei care ati comentat, nu sunteti romani. Sunteti cozi de topor care pentru niste lei sunteti in stare sa va tradati si mama si tata. Din acest proiect, Romania nu castiga nimic, absolut nimic . "Castiga" doar distrugerea ireversibila a mediului si implicit a vietii oamenilor. Asa sa va ajute Dumnezeu, dupa cum sunteti de sinceri. Oameni fara Dumnezeu, fara constiinta, fara Tara.
 
mircea a spus:
16/04/2014 09:38
Pentru diaconu &comp.Ce tot lalaiti cu a devein cel mai mare producator al europei?Am devein mare prodsucator dar pentru straini nu pentru romani!Nici o problema ca Rosia sa intre in exploatare,dar ca firma total romaneasca ca har domnului avem firme specializate,avem specialist in minerit si nevoie stringenta de bani.Gold lucreaza cu imprumut asa ca si firmele statului pot obtinew si lucre cu imprumut.E clar mai postaci platiti!
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 25 Octombrie 2020, 18:51
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter