COMPANII

RMGC a depus la MMP proiectul minei si studiul de impact. Analiza documentelor incepe in septembrie

25 august 2010, ora 09:07   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
borbely.jpgmedie.jpg
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a depus la Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) proiectul investitiei pe care intentioneaza s-o realizeze in Apuseni si studiul de impact al acesteia asupra mediului, a anuntat, marti, ministrul Laszlo Borbely, adaugand ca analiza incepe in septembrie, potrivit Mediafax.

"Va anunt ca reprezentantii companiei au depus la minister proiectul si studiul de impact asupra mediului. Comitetul de Analiza Tehnica (CAT) urmeaza sa se intruneasca in luna septembrie pentru o prima evaluare a documentelor depuse", a anuntat Borbely intr-o conferinta de presa comuna sustinuta la sediul MMP alaturi de ministrul maghiar al Dezvoltarii Rurale, Sandor Fazekas.

Ministrul Borbely a precizat ca, inainte de a primi cele doua documente de la reprezentantii investitorului, angajatii ministerului au analizat continutul certificatului de urbanism care le insotea, ajungand la concluzia ca este "conform cu legea". Certificatul de urbanism a fost analizat in contextul in care tocmai acest act a fost cauza pentru care procesul de avizare a proiectului a fost intrerupt timp de aproape doi ani.

Ministrul maghiar al Dezvoltarii Rurale a declarat, referitor la problema investitiei de la Rosia Montana, ca a discutat cu ministrul roman al Mediului si au stabilit ca oficialii maghiari sa fie instiintati in legatura cu orice evolutie in procesul de autorizare."Am promisiunea partii romane ca vom primi informatii oficiale si exacte, ca si pana acum", a spus Fazekas, adaugand ca, la randul lor, oficialii de la Budapesta vor pune documentele primite de la Bucuresti la dispozitia opiniei publice din tara lor, "evident interesate" de evolutia investitiei avand in vedere catastrofa ecologica din Baia Mare din anul 2000.

Intrebat daca este necesara reluarea dezbaterilor publice prevazute de lege in cazul avizarii proiectelor de genul celui de la Rosia Montana, ministrul roman al Mediului a raspuns ca acestea s-au desfasurat, inclusiv la Budapesta, in anii 2006-2007, si ca acum proiectul se afla intr-o noua faza.

Anterior, ministrul afirma ca, odata cu obtinerea unui nou certificat de urbanism pentru noi suprafete pe care sa dezvolte proiectul si instalatiile adiacente minei, RMGC are "un nou proiect" care, la randul sau, trebuie sa parcurga toate fazele prevazute de lege pentru aprobare, inclusiv cea a evaluarii impactului asupra mediului in cadrul unor dezbateri publice in tara si chiar in strainatate.

In 5 iunie, la Alba-Iulia, Borbely spunea chiar ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului minier de la Rosia Montana va trebui reluata "de la zero".

RMGC dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Gheorghescu a spus:
26/08/2010 10:06
"RMGC a depus la MMP proiectul minei si studiul de impact."
INCA ODATA: ACOLO NU ESTE VORBA DE O MINA!!! Titlul articolului induce in eroare, ca dealtfel multe din actiunile de promovare ale RMGC. Acolo este vorba de o EXPLOATARE DE SUPRAFATA DE TIP CARIERA, IN URMA CAREIA AR REZULTA UN CRATER CU DIAMETRUL DE PESTE 9 KM, care ar acoperi teritoriul a 2 sate. Intreaga nenorocire ar afecta peste 270 kilometri patrati. Iar problema este ca statul roman nu castiga mare lucru din epuizarea unei rezerve strategice...
 
cosmin a spus:
26/08/2010 12:35
Statul Roman nu s-a implicat deloc in acea zona si nu cred ca se va implica de acum. Daca ar fi sa realizeze aceasta extractie atunci am putea fi siguri ca zona va fi distrusa. Intradevar, extractia este de suprafata, doar din ce am citit, proiectul presupune dupa si reabilitarea zonei si impadurirea ei. Cat despre beneficii, vor fi locuri de munca si bani in economie.
 
george a spus:
26/08/2010 12:39
Din moment ce exista legi clare, acest proiect trebuie sa le respecte. Asa ca, depunerea actelor necesare este o etapa in procesul de aprobare a proiectului. Sper doar ca autoritatile sa se miste repede. Chiar avem nevoie de un astfel de proiect investitional.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 26 Octombrie 2020, 09:35
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter