- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Mariana Gheorghe: Petrom isi va revizui investitiile pentru 2010

03 Jun, 16:21 • Redactia DailyBusiness
Petrom isi va revizui programul de investitii pentru 2010, in contextul noilor realitati economice, si isi va extinde investitiile in domeniul energiei regenerabile, a declarat, miercuri, Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.
Mariana Gheorghe: Petrom isi va revizui investitiile pentru 2010

Petrom si-a stabilit pentru 2009 investitii de 1,1 miliarde euro, in explorare si productie, rafinare si in noua centrala electrica, ale carei lucrari au inceput miercuri.

Gheorghe a declarat ca, in noua strategie, Petrom va miza mai mult pe energia regenerabila.

„La sfirsitul anului, vom comunica o abordare strategica noua. Vom anunta, de asemenea, si decizia pe care o vom lua in privinta energiei regenerabile”, a spus Gheorghe.

„Totodata, Petrom isi va revizui investitii pentru anul viitor. Atentia va fi indreptata catre cele doua rafinarii (Arpechim si Petrobrazi – n.r.)”, a adaugat seful companiei.

Petrom intra pe piata furnizorilor de energie electrica

Compania vizeaza implicarea activa in piata de energie, urmand sa comercializeze si energie electrica, de la sfarsitul acestui an.

„Energia electrica va fi achizitionata de pe piata, pentru ca inca nu suntem producatori”, a spus Mariana Gheorghe. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a autorizat Petrom sa produca si sa furnizeze energie electrica.

Petrom a inceput, miercuri, constructia unei electrice pe gaze de la Brazi, cu o investitie de 500 milioane de euro.

„Proiectul nostru, in care investim circa 500 milioane de euro, este un pas important nu numai pentru companie, dar si pentru piata de electricitate din Romania”, a declarat Gerald Kappes, membru al Directoratului Petrom.

„Dupa punerea in functiune, centrala de la Brazi va furniza circa 8% din electricitatea produsa in Romania, iar cea mai mare parte este destinata pietei. Recent am obtinut si licenta de furnizare de electricitate, ceea ce ne va permite sa devenim un jucator activ pe piata de energie electrica pana la sfarsitul acestui an”, a mai spus Kappes.

Finantarea proiectului este asigurata atat din sursele Petrom cat si prin doua credite corporative negarantate semnate cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), fiecare in valoare de 200 milioane de euro.

Centrala va fi construita de un consortiu format din General Electric (USA) si Metka (Grecia), termenul de livrare fiind septembrie 2011.

Petrom va incepe furnizarea in sistemul energetic national in a doua parte a anului 2011.