- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Nuclearelectrica: Centrala de la Cernavoda rezista la cutremurele care se pot produce in Romania

15 Mar, 11:35 • Redactia DailyBusiness
Centrala nucleara de la Cernavoda a fost proiectata sa reziste la cutremure cu magnitudinea de opt grade pe scara Richter, iar seismele care se pot produce in Romania pot avea o intensitate maxima in intervalul de 7-7,5 grade, se arata intr-un comunicat transmis de Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica: Centrala de la Cernavoda rezista la cutremurele care se pot produce in Romania

„In cazul unui cutremur, centrala se opreste in conditii de securitate nucleara, adica se asigura urmatoarele functii: oprirea reactorului, racirea zonei active si monitorizarea parametrilor de securitate nucleara”, se mai arata in comunicat.

Caracteristicile de securitate specifice proiectului CNE Cernavoda confera suficiente argumente pentru continuarea proiectului Unitatilor 3 si 4 si drept urmare continuarea strategiei energetice a Romaniei, au spus reprezentantii Nuclearelectrica.

Acestia au adaugat ca in Romania nu exista riscul producerii unui cutremur cu o magnitudine atat de mare ca a celui care a avut loc vineri in Japonia, de 8,9 grade.

La randul sau, Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, a declarat ca, dupa cum se manifesta Vrancea in fiecare zi, in momentul de fata nu sunt conditii fizice si geologie ca sa se produca un cutremur peste 7 grade.

Cel mai puternic cutremur din istoria recenta a Romaniei a avut loc in 10 decembrie 1940. La ora 3:39 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter. Seismul a avut epicentrul in zona Vrancea, la o adancime de 133 de kilometri.