- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Vanzarile Zentiva in Romania au crescut cu 2% la 9 luni

22 Oct, 14:33 • Redactia DailyBusiness
Producatorul de medicamente Zentiva a raportat pe piata locala in perioada ianuarie-septembrie 2008 o crestere a vanzarilor nete de 2% in moneda nationala, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007, a anuntat miercuri compania.
Vanzarile Zentiva in Romania au crescut cu 2% la 9 luni

La nivel de grup, vanzarile Zentiva au sporit in primele 9 luni cu 18% (calculate in coroane cehesti), pe fondul cresterii constante a vanzarilor din Turcia (+22% in moneda locala).

Evolutiile pozitive din Turcia, Romania si Rusia ii permit grupului sa contrabalanseze scaderile anticipate din Cehia (-11%), cauzate in mare masura de introducerea taxelor obligatorii la vizita la doctor si la eliberarea de retete, decizie implementata la inceputul anului.

„Daca ne-am raporta la o rata constanta de schimb, cresterea vanzarilor grupului ar fi putut fi de 28%, insa consolidarea continua a coroanei cehesti (CZK) a condus la o crestere inregistrata de doar 18%”, a explicat Jiri Michal, presedinte si director general al grupului Zentiva.

Zentiva NV este o companie farmaceutica internationala care se concentreaza asupra dezvoltarii, producerii si comercializarii de produse farmaceutice generice moderne de marca.

Compania detine pozitii de lider in Cehia, Slovacia, Romania si Turcia si inregistreaza rate de crestere rapida in Polonia, Rusia, Bulgaria, Ucraina si Statele Baltice, potrivit datelor proprii. Strategia Zentiva este de a continua aceasta evolutie prin cresterea accesului pacientilor la tratamente moderne de calitate prin intermediul sistemelor de asistenta primara din UE si Europa de Est.

Portofoliul de produse al companiei acopera o gama larga de arii terapeutice, insa se concentreaza asupra bolilor cardiovasculare, afectiunilor inflamatorii, durerii, infectiilor si bolilor sistemului nervos central, precum si asupra bolilor gastrointestinale si urologice.

Zentiva are peste 6.000 de angajati si detine unitati de productie in Cehia, Slovacia, Romania si Turcia. Compania este cotata la Bursele de Valori din Praga si Londra.

Actionarii majoritari ai Zentiva sunt Sanofi-Aventis Group (24,9%), Generali PPF Holding B.V. (21,6%), Belviport Trading Ltd (10,1%) si Fervent Holdings Limited (7,6%). Managementul si salariatii detin impreuna 5,9% din actiunile societatii. Alti investitori institutionali si particulari controleaza 29,9% din actiunile companiei.