COMPANII

Victima colaterala: Cum isi ineaca Romania cel mai dinamic motor de crestere

08 aprilie 2014, ora 00:08, autor(i): DailyBusiness.ro   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
leu.jpg
Cresterea economica spectaculoasa din 2013 s-a datorat in principal evolutiei din doua sectoare de activitate. Daca unul din ele, industria, este direct afectat de masura liberalizarii pietei gazelor, cel de-al doilea este influentat indirect. Cum a ajuns Romania sa isi taie singura craca de sub picioare?

Cresterea industriei, cu 8,1%, si cea a agriculturii, cu 23,4%, au sustinut avansul Produsului Intern Brut (PIB) anul trecut, a anuntat luna trecuta Institutul National de Statistica (INS), care a mentinut la 3,5% estimarea privind cresterea economica din 2013.

Asadar, agricultura a fost unul din factorii supriza care au dus la cresterea spectaculoasa a economiei per ansamblu in 2013, mult peste estimarile analistilor, care indicau un avans de pana la 2,5%.

Pentru 2014, analistii XTB Romania anticipeaza ca economia locala ar putea avansa cu 2,1%, in principal pe fondul ajustarii contributiei agriculturii. Astfel, Romania va trebui sa se descurce in 2014 fara impactul net pozitiv al unei recolte agricole foarte bune, care a contribuit semnificativ la PIB-ul anului trecut.ôModelul alternantei face posibila chiar o recolta sensibil mai slaba, creand presiune pe alte sectoare pentru a compensa sub-performanta relativa a agriculturiiö, mentiona Claudiu Cazacu, analist-sef XTB Romania.

Si reprezentatii Raiffeisen Bank au declarat ca, daca in 2013 evolutia economiei a fost una destul de buna, pentru 2014 se asteapa la un avans economic de doar 2%, un nivel mic fata de potentialul tarii noastre.

Potrivit lui Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, economia s-a bucurat in 2013 de un äajutorö important din partea agriculturii, fiind un an bun pe acest segment.

Iar estimarile analistilor ca 2014 nu va fi un an agricol tocmai bun par a fi confirmate de vremea neprielnica ce afecteaza recoltele. Dar pe langa faptul ca este meteo-dependenta, agricultura Romaniei depinde si de ingrasaminte chimice pentru ca productia sa fie una rentabila.

Si de parca vremea rea nu era de ajuns, scumpirea gazelor prin aplicarea calendarului de liberalizare determina inchiderea in lant a marilor combinate de ingrasaminte chimice locale, afectand indirect agricultura.

Cum rusii scumpesc gazele livrate ucrainenilor, nici varianta importului de ingrasaminte chimice din Ucraina nu mai pare la fel de atractiva.

Ultimatumul combinatelor

Mihai Anitei, directorul celui mai mare combinat de ingrasaminte chimice din tara, Azomures Targu Mures, a declarat luni ca Guvernul trebuie sa faca demersuri pe langa CE pentru subventionarea indirecta a marilor consumatori de gaz pentru ca altfel acestia nu vor face fata preturilor impuse la gaz de catre producatori si se vor inchide.

Potrivit lui Anitei, inca nu exista un pret de referinta pentru o piata libera sau mecanismele acesteia, iar in aceste conditii reprezentantii industriilor care folosesc gazul metan ca materie prima stau in fata producatorului si nu pot negocia.

"Daca Guvernul nu clarifica situatia, noi in doua saptamani trebuie sa inchidem combinatul si sa anulam investitiile, ca nu mai suntem sustenabiliö, a spus Anitei.

Potrivit acestuia, in baza unui memorandum semnat in 2005 de Romania cu FMI si Banca Mondiala, care prevede liberalizarea progresiva a pretului la gaz pentru industrie pana la sfarsitului acestui an, din 1 ianuarie 2013, cand a inceput aplicarea acestei prevederi, pretul la care Azomures a achizitionat gazul a crescut cu 47%, iar din luna aprilie ar fi voba de inca 25%.

Anitei a afirmat ca, in acest context, piata gazului nu este libera, intrucat combinatul nu are prea multe alternative, singurii furnizori de gaz fiind Romgaz si Petrom, respectiv gazul de import rusesc.

Si Consiliul Investitorilor Romani (CIR) a atras recent atentia autoritatilor ca liberalizarea rapida a pretului la gazele naturale va avea un impact negativ asupra economiei romanesti.

Piata libera, dar nu prea

Si omul de afaceri Ioan Niculae a anuntat recent ca isi inchide si ultimele doua combinate functionale de ingrasaminte chimice. Acesta ii acuza pe cei doi producatori de gaze naturale, respectiv Petrom si Romgaz, ca refuza sa negocieze pretul gazelor.

á"Guvernul a corectat o lacuna legislativa, pentru a permite stabilirea unui pret negociat pe piata libera. Din pacate, cei doi producatori de gaze au crescut preturile cu 25% si refuza orice negociere de pret. M-am intalnit cu Gazprom, care s-a dovedit a fi mult mai flexibil decat producatorii autohtoni, fiind dispus sa ne acorde o noua reducere pentru gazele de care am nevoie. In aceste conditii, am decis sa inchid si ultimele doua combinate din grupul InterAgro", a declarat Ioan Niculae, citat de presa locala.

Omul de afaceri sustine ca, daca producatorii isi mentin aceasta pozitie de forta, pana la finalul lunii peste o suta de companii isi vor inchide portile.

Nemtii, sustinatori puternici ai ingrasamintelor

Noul ministru german al Agriculturii din Germania a insistat asupra necesitatii cultivarii tuturor terenurilor agricole, exprimandu-si lipsa de simpatie fata de crearea de spatii ecologice sau mentinerea unor suprafete sub forma de parloaga, masuri ecologice preferate de Bruxelles.

Si presedintele federatiei fermierilor germani (DBV), Joachim Rukwied, a salutat declaratiile noului ministru. ĹO utilizare productiva a suprafetelor, prin utilizarea de ingrasaminte, este si parerea noastra, deoarece orice alta solutie s-ar traduce prin scaderea veniturilorĺ, a explicat Joachim Rukwied.

Agricultura ramane principalul capitol de cheltuieli al UE cu aproximativ 38% din bugetul global, in pofida unei reduceri de 12% a anvelopei pentru urmatorii sapte ani (2014-2020) pana la 373,2 miliarde de euro.

Europa, condamnata la foamete fara ingrasaminte

Agricultura europena trece printr-un impas, iar politicile actuale se contrazic cu strategiile pe care specialistii le recomanda pentru cresterea productiilor, spune reprezentantii Federatiei Pro Agro.

"Un studiu recent al Comisiei Europene a aratat ca ar trebui folosita o cantitate de doua ori mai mare de ingrasaminte pentru a asigura o cantitate suficienta de alimente pana in 2050. Cu toate acestea, UE a abolit utilizarea unui numar mare de produse fitosanitare, fara o baza stiintifica in acest sens, chiar si in circumstantele in care nu existau solutii alternative, fapt care a dus la scaderi ale productiei cu pana la 30%", adauga acestia, potrivit agrointel.ro.

Ei mentioneaza ca agricultorii europeni au fost nevoiti sa reduca cu 36% cantitatea de ingrasaminte utilizata, ceea ce este inacceptabil, pentru ca nu vor mai putea produce alimentele pe care si le doresc consumatorii europeni.

Studiile preconizeaza o crestere cu 60% a cererii alimentare la nivel mondial pana in 2050, context in care agricultorii atrag atentia ca "cele mai bune metode de a produce o cantitate mai mare de alimente folosind mai putine resurse".

Citeste si: Condamnati la piata de consum: Lovitura de gratie a UE pentru industria romaneascaá
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Pop Ionescu a spus:
08/04/2014 09:19
Niculae, ca orice securist, nu stie sa faca afaceri decat cu banii statului, adica banii nostri. Cum l-ai decuplat de la tatza de stat, cum da faliment. Sau se face ca da faliment.
Altfel, se pricepe grozav sa primeasca subventii, sa faca export si sa fie mare miliardar.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 14 August 2022, 06:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter