- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Abramovici a transferat bunuri pe numele copiilor săi pentru a evita sancţiunile. 10 trusturi secrete offshore au fost reorganizate imediat după ce Occidentul a amenințat cu sancțiuni în cazul unei invazii

07 Jan, 09:37 • Gabriela Andreescu
De îndată ce a aflat că Occidentul intenționează să aplice sancțiuni asupra marilor bogați ai Rusiei ca represalii la invazia din Ucraina, oligarhul Roman Abramovici a încercat să-şi protejeze averea, transferând mai multe miliarde de dolari pe numele copiilor săi. Proprietăți de lux și o flotă de superyacht-uri, elicoptere și avioane private au intrat în proprietatea copiilor oligarhului, dintre care cel mai mic are numai 9 ani
Abramovici a transferat bunuri pe numele copiilor săi pentru a evita sancţiunile. 10 trusturi secrete offshore au fost reorganizate imediat după ce Occidentul a amenințat cu sancțiuni în cazul unei invazii

Conform unor documente obţinute de publicaţia britanică The Guardian, zece fonduri fiduciare în beneficiul lui Roman Abramovici „au fost rapid reorganizate la începutul lunii februarie 2022”, cu câteva săptămâni înainte de invazia rusă în Ucraina, se arată în articol.

Abramovici a încercat să se protejeze de sancțiunile Occidentului făcându-și copiii miliardari și deținători de proprietăți de lux

Până pe 24 februarie, data invaziei în Ucraina, Abramovici era singurul beneficiar al a cel puțin 10 trusturi din Cipru și Jersey, arată documentele. Dar după aceea, aproape dintr-o lovitură, trusturile au început să fie modificate pentru a numi ca beneficiari pe cei șapte copii ai lui Abramovici.

Dosarele sugerează că modificările au acordat copiilor – dintre care cinci sunt acum adulți – un interes colectiv de 51%, sau în unele cazuri 100%, interes benefic în activele trusturilor. Acestea variază de la acțiuni la marile companii rusești până la active fizice mai atrăgătoare, cum ar fi un superyacht cu nouă punți și două heliporturi.

Nava de 163 de metri, despre care se credea că este deținută de Abramovici, este în cele din urmă deținută de Europa Trust. Documentele arată că Abramovici a fost înlăturat ca beneficiar al trustului și înlocuit cu copiii săi. La sfârșitul anului 2021, companiile pe care le controla dețineau active în valoare de 2,6 miliarde de dolari, potrivit dosarelor.

Detaliile privind reorganizarea trusturilor sunt descoperite în fișierele Oligarch, un cache de fișiere aparent piratate de la furnizorul offshore MeritServus, care a gestionat interesele financiare ale lui Abramovici de mai bine de 20 de ani.

Abramovici cu soția și copiii săi, care s-au trezit miliardari peste noapte
Abramovici cu soția și copiii săi, care s-au trezit miliardari peste noapte

Demetris Ioannides, președintele și managing partner al MeritServus, nu a răspuns la solicitările detaliate de comentarii, declarând că firma este împiedicată să dezvăluie informații către terți, invocând regulile europene de protecție a datelor și jurisprudența Regatului Unit, pe care se bazează legile cipriote. Cu toate acestea, el a adăugat: „Responsabilitatea primordială a unui administrator este să protejeze activele unui trust”.

Documentele oferă o imagine asupra averii oligarhului în ajunul invaziei și ilustrează modul în care trusturile sale au deținut o mulțime de companii în jurisdicții secrete și au finanțat un stil de viață extravagant.

Timp de decenii, rețeaua de companii a trusturilor i-a permis lui Abramovici și familiei sale să trăiască o viață de huzur: de la achiziționarea de avioane – un Boeing 787 Dreamliner și mai multe elicoptere Airbus – până la plata starului pop Prince pentru un concert privat în Caraibe.

Citește și: Milioane de români au pierdut bani la pensie anul trecut. Fondurile de pensii private au scăzut în 2022 cu 3%, în comparație cu anul precedent

Dar momentul reorganizării bruște a trusturilor în luna februarie a anului trecut ridică semne de întrebare dacă schimbările au fost concepute pentru a se asigura că familia lui ar putea continua să beneficieze de averea lui și să eludeze sancțiunile.

Conform legislației SUA, dacă o persoană supusă sancțiunilor deține direct sau indirect 50% sau mai mult dintr-o entitate, activele acesteia pot fi înghețate. Regulile Regatului Unit și ale UE sunt similare, dar permit înghețarea activelor atunci când o persoană deține mai puțin de 50% din entitate dacă exercită control direct sau indirect asupra acesteia. În ceea ce privește trusturile lui Abramovici, mișcările par să fie măsuri care i-ar permite să afirme că nu controlează legal activele trusturilor.

Yachturile lui Abramovici, evaluate de cotidianul britanic The Sun
Yachturile lui Abramovici, evaluate de cotidianul britanic The Sun

Experții în sancțiuni au spus că modificările ar fi putut fi o încercare deliberată, dar nu ilegală, a oligarhului de a nu mai fi asociat cu averea sa înainte de a fi impuse sancțiuni. Aceștia au spus că reorganizarea profundă a trusturilor ar putea complica eforturile de aplicare a sancțiunilor împotriva oligarhului și ar putea zădărnici încercările de a îngheța activele despre care se credea anterior că aparțin magnatului. Dezvăluirile ar putea ridica semne de întrebare dacă copiii lui Abramovici ar trebui, de asemenea, să fie supuși înghețării activelor.

Guvernele Marii Britanii și UE l-au declarat pe Abramovici drept oligarh pro-Kremlin și, în martie 2022, i-au impus sancțiuni pentru că ar fi beneficiat de relații strânse cu Putin. Abramovici a negat legăturile financiare cu Kremlinul și a intentat o acțiune în justiție pentru a anula măsurile UE.

Abramovici, care deține cetățenia rusă, israeliană și portugheză, nu a fost adăugat pe lista sancțiunilor americane. Ucraina ar fi cerut Casei Albe să nu impună sancțiuni împotriva lui, după ce omul de afaceri a apărut ca mediator neoficial în negocierile de pace.

Statele Unite au confiscat doar două avioane aparţinând lui Roman Abramovici în iunie, suspectând că ar fi fost utilizate prin încălcarea sancţiunilor adoptate împotriva Rusiei.

Citește și: Cum vor evolua vehiculele electrice în 2023? 3 predicții surprinzătoare pentru o piață în expansiune

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult