- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alertă la raft în mai multe hypermarketuri! Clienții sunt sfătuiți să stea departe de conservele care pot provoca infertilitate 

29 Apr, 19:01 • Fundeanu Madalina
Alertă în toate hypermarketurile din Germania. Clienții sunt sfătuiți să nu cumpere conservele care provoacă infertilitate.
Alertă la raft în mai multe hypermarketuri! Clienții sunt sfătuiți să stea departe de conservele care pot provoca infertilitate 

Este alertă în hipermarketurile din Germania. La raft s-au găsit mai multe conserve care provoacă infertilitate, iar clienții sunt sfătuiți să stea cât mai departe de acestea, conform iinformațiilor transmise de Rador Radio România.

Alertă în toate hypermarketurile din Germania

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve pot fi o soluție la îndemână când vă este foame și vreți ceva rapid de mâncare sau când doriți să vă diversificați meniul cu produse care nu sunt disponibile în sezon sau din punct de vedere geografic.

Deși poate să pară o alegere bună, rezultatele recente ale principalei fundații germane pentru examinarea independentă a bunurilor și serviciilor „Stiftung Warentest” stârnește îngrijorare în rândul clienților. Experții independenți au examinat 58 de cutii de conserve vândute în supermarketurile din Germania. Se pare că, în marea majoritate a acestora (51 de conserve) a fost găsit Bisfenol A (BPA), informează Fundația „Stiftung Warentest” în numărul din luna mai al revistei sale de consum „Test”, relatază DEUTSCHE WELLE, potrivit sursei citate.

Ai mai putea fi interesat de: Nereguli fără precedent la lactatele din magazine!  ANSVSA a aplicat amenzi de peste 700.000 lei

conserve
conserve

Substanța din aceste conserve poate provoca efecte grave asupra sănătății

„Bisfenolul A, printre altele, poate afecta sistemul reproducător, efectele sale fiind similare cu cele ale hormonilor”, explică într-un interviu acordat agenției de presă AFP angajata publicaţiei Swantje Waterstraat.

Bisfenolul A este foarte asemănător din punct de vedere structural cu estrogenul și poate provoca perturbări endocrine și, mai ales, infertilitate. Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) clasifică Bisfenolul A ca fiind o substanță chimică care prezintă „motive de îngrijorare foarte mari” pentru experți.

Anul trecut, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a redus de 20.000 de ori nivelul admisibil de consum al acestei substanțe. Institutul federal german pentru evaluarea riscurilor (BfR) a redus și el cifra, dar nu atât de drastic.

Un alt organism de supraveghere al UE, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), nu consideră că există același grad de pericol din partea BPA. În primăvara anului 2023, EMA a criticat metodologia EFSA, considerând-o prea pripită, deoarece nu s-a dovedit existența unei legături de cauzalitate nici în studiile pe animale, nici în cele pe oameni.

Vezi mai multe știri: Lidl a anunțat oficial programul magazinelor de Paște 2024. În mai multe zile se închid magazinele