- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Avalanşă de bonusuri sociale pentru românii din Spania. Angajaţii de aici pot primi 1500 de euro în 2023

20 Oct, 18:31 • Dobran Viorel
Spania aprobă un "bonus social“ pentru protejarea familiilor vulnerabile de criza energetică. De asemenea, se acordă bonusuri lunare de 250 de euro pentru cei sub 35 de ani, dar şi un voucher salarial de până la 1.000 de euro în 2023 pentru un sfert de milion de angajaţi.
Avalanşă de bonusuri sociale pentru românii din Spania. Angajaţii de aici pot primi 1500 de euro în 2023

Spania acordă mai multe bonusuri sociale pentru a ajuta categoriile defavorizate să treacă mai uşor peste criza economică.  O nouă categorie de bonus social, prin care gospodăriile cu venituri reduse pot obţine un discount de 40% la facturile la electricitate, a fost lansată de guvernul spaniol ca parte a unui nou pachet de măsuri de pe urma căruia vor beneficia 1,5 milioane de cetăţeni vulnerabili, potrivit Euractiv.

De asemenea, cetăţenii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani ar trebui să primească un bonus lunar menit să îi ajute să părăsească locuinţa părinţilor şi să îşi plătească chiria, a propus premierul Pedro Sánchez, conform BBC.

Salariul brut va ajunge la altă sumă în 2023. Câte zile vor lucra românii, începând cu anul următor

Spania: 250 de euro pentru ca tinerii să nu mai stea cu părinţii

Cei 250 de euro ar urma să fie acordat pe o perioadă de până la doi ani şi face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri privind locuinţele.

Un proiect de lege privind chiriile ar introduce, de asemenea, plafoane de chirie pentru marii proprietari de imobile, în special în zonele în care chiriile au crescut vertiginos în ultimii ani.

Mai puţin de una din patru locuinţe sunt disponibile pentru închiriere. Iar în unele zone, cum ar fi marile oraşe Madrid şi Barcelona, chiriile au crescut în timp ce veniturile au scăzut cu peste 7% într-un singur an din cauza pandemiei Covid-19. „Locuinţele reprezintă o problemă gravă în ţara noastră”, a declarat Sánchez.

Haos pe pieţele financiare în Spania/ El Pais

Conform planurilor premierului, suma va fi plătită de autorităţile regionale autonome spaniole persoanelor sub 35 de ani care câştigă mai puţin de 23.725 de euro pe an. Intenţia este de a permite unui număr mai mare de tineri să se mute din casele părinţilor lor. Potrivit datelor Eurostat, spaniolii părăsesc locuinţa familială la vârsta de 30 de ani, cu aproape patru ani mai târziu decât media UE. Iar de la apogeul ultimului boom economic din Spania, în 2007, proporţia tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani care şi-au părăsit locuinţa a scăzut constant, de la 26% la 16% anul trecut.

Bonus salarial de până la 1.000 de euro în 2023 pentru un sfert de milion de angajaţi din Spania

Spania va oferi un bonus salarial de până la 1.000 de euro în 2023, datorită unei ajustări tehnice a impozitului pe venitul personal. Ajustarea deducerilor salariale forțată de reducerea impozitului pentru veniturile mici aprobată de Guvern va crește venitul net a sute de mii de contribuabili cu salarii de până la 35.200 de euro. În Spania, se află peste un milion de români, fiind una dintre cele mai mari comunităţi de migranţi din această ţară.

Spania, Foto: El Pais

Motivul îl reprezintă adaptarea tabelului de rețineri la sursă a impozitului pe venit pentru anul viitor, pe care Ministerul Finanțelor tocmai l-a prezentat spre informare publică și care, în linii mari, va reduce suma reținută din salariile câtorva zeci de mii de salariați cu salarii brute cuprinse între 22.000 și 35.200 de euro.

Legea pensiilor a suferit modificări. Vârsta de pensionare va fi mai mică pentru o categorie de români

Documentul întocmit de serviciile tehnice ale Ministerului de Finanțe subliniază că nu este vorba de o reducere a impozitelor pentru veniturile cuprinse între 22.000 și 35.000 de euro, pentru a nu submina discursul guvernului potrivit căruia taxele sunt reduse doar pentru segmentele cele mai vulnerabile ale populației. „În niciun caz nu avem în vedere o reducere de impozit mai mare decât cea anunțată la momentul respectiv; modificarea propusă are ca scop evitarea erorilor de săritură care apar într-o anumită tranșă și pentru anumite situații familiale”.

.