- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bogații și-au mărit averile cu miliarde de dolari doar în prima jumătate a lui 2023. Care sunt cei mai bogați oameni

03 Jul, 22:43 • Cornel Ghimeșan
Prima jumătate a anului 2023 a fost marcată de o creștere semnificativă a averilor marilor miliardari. Aceștia s-au îmbogățit, cumulat, cu 852 de miliarde de dolari.
Bogații și-au mărit averile cu miliarde de dolari doar în prima jumătate a lui 2023. Care sunt cei mai bogați oameni

Numai în prima jumătate a anulu 2023 averile celor mai bogați 500 de pe planetă au crescut cu 852 de miliarde de dolari, informează Bloomberg. Conform datelor prezentate de sursa citată, în fiecare zi din ultimele șase luni miliardarii au câștigat câte 14 milioane de dolari. Mai mult, primul semestru din 2023 a fost cea mai bună primă jumătate a unui an după 2020. Se pare că economia mondială începe să își revină după pandemia de Covid-19.

Citește și: S-a aprobat azi! Crescătorii de animale beneficiază de o nouă schemă de ajutor de stat

Aceste câștiguri s-au suprapus cu un avans general al piețelor bursiere, pe măsură ce investitorii au depășit efectele majorărilor de dobândă ale băncilor centrale, mai mult cu războiul din Ucraina și cu criza băncilor regionale.

Totodată, indicele bursier S&P 500 a înregistrat o creștere, în timp ce indicele Nasdaq 100 a urcat cu 39%, acesta fiind cel mai bun prim semestru din istoria sa, dat fiind  că investitorii au manifestat interes faţă de inteligenţa artificială care a impulsionat acţiunile din sectorul tehnologiei.

Cu toate că se zvonește că ar putea exista o luptă în cușcă între Mark Zuckerberg și Elon Musk, patronul Tesla a fost în topul când vine vorba de creșterea averii. Elon Musk este deja cel mai bogat om de pe planetă, iar în primul semestru a reușit să își sporească averea cu 96,6 miliarde de dolari. Pe de cealaltă parte, Mark Zuckerberg a mai adunat 58,9 miliarde de dolari.

Câte miliarde de dolari a pierdut Gautam Adani

Există și miliardari mai puțin fericiți. Unul dintre aceștia este Gautam Adani a cărui avere a scăzut semnificativ în primele șase luni ale anului. Acesta a pierdut aproximativ 60 de miliarde de dolari.  Preşedintele Adani Group, a înregistrat şi performanţa de a consemna cele mai mari pierderi într-o singură zi din rândul miliardarilor, pierzând 20,8 miliarde de dolari în data de 27 ianuarie 2023, după ce firma de vânzări în lipsă Hindenburg Research a acuzat conglomeratul condus de Gautam Adani de fraudă şi manipulare bursieră, acuzaţii dezminţite de Adani.

Tot firma Hindenburg Research a dus la diminuarea averii unui alt miliardar: Carl Icahn. Firma sa Icahn Enterprises LP a înregistrat pierderi semnificative pe parcursul unei singure zile, după ce Hindenburg a dezvăluit că a adoptat o poziţie de tip “short” pe titlurile Icahn Enterprises LP , apreciind că aceste acţiuni sunt semnificativ supraevaluate. Potrivit calculelor Bloomberg, în primul semestru al acestui an, averea netă a lui Carl Icahn a scăzut cu 13,4 miliarde de dolari, sau o cădere de 57%, cel mai mare declin procentual din rândul miliardarilor incluşi în Bloomberg Billionaires Index.

Alte articole: Un nou refugiu în Munţii Făgăraş, pentru drumeţii mai sigure. Va putea fi folosit din luna august

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult