- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bolnavii din România, interziși în spitalele din străinătate! De ce nu vor mai fi primiți românii la tratamentele la care nu au acces în țară

23 May, 18:38 • Adrian Popovici
Șefa CNAS a dezvăluit că statul român a adunat datorii de sute de milioane de euro pentru serviciile medicale ale românilor tratați în străinătate. Dacă acestea nu sunt plătite, bolnavii ar putea fi refuzați.
Bolnavii din România, interziși în spitalele din străinătate! De ce nu vor mai fi primiți românii la tratamentele la care nu au acces în țară

Vești proaste pentru românii care au nevoie de tratamente și îngrijiri medicale pe care nu le pot primi în România și trebuie să le primească în spitalele din Uniunea Europeană. După cum avertizează șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, bolnavii din țara noastră riscă să nu mai fie primiți de aceste instituții medicale și asta din cauza statului român, conform Antena 3 CNN.

Asta înseamnă că bolnavii din România care au nevoie de tratament în străinătate ar putea să nu mai fie acceptați în spitalele din anumite țări din cauza neplății facturilor de către statul român pentru serviciile de care au beneficiat până în prezent. Totalul acestor datorii depășește 340 de milioane de euro, unele dintre ele datând încă din 2015.

Cele mai mari datorii pentru bolnavii tratați peste hotare sunt către Germania, cu peste 130 de milioane de euro, Spania cu aproape 50 de milioane de euro, Italia cu 43 de milioane de euro și Franța cu aproape 39 de milioane de euro.

Bolnavii din România nu vor mai avea acces la spitalele din străinătate dacă statul nu plătește datoriile acumulate pentru acestea
Bolnavii din România nu vor mai avea acces la spitalele din străinătate dacă statul nu plătește datoriile acumulate pentru acestea

Te-ar putea interesa și: Ministrul Sănătății, despre construcția noilor spitale din România: „Transformăm proiectele pe hârtie în construcții”

De ce nu vor mai fi primiți bolnavii români în spitalele din străinătate

„Străinii ne cer să achităm măcar eșalonat, dacă mai vrem acces la serviciile lor medicale”, a explicat șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, cea care a prezentat public aceste cifre despre situația tratamentelor din străinătate pentru bolnavii români.

După cum a explicat aceasta, datoriile acumulate către spitalele din Germania, Spania, Italia sau Spania s-au strâns din cauza Guvernului care în ultimii ani a alocat bugete mai mici decât cele cerut de CNAS pentru tratamentele din străinătate ale bolnavilor români.

„Este un risc semnificativ. Pe baza regulamentelor europene cetățenii români pot să beneficieze în caz de urgență, pe baza cardului european sau pe baza formularului E 112, atunci când serviciile nu sunt disponibile în România, de tratamente în orice țară a Uniunii Europene.

În ultimii cinci ani, din motive de constrângeri bugetare și din cauza creșterilor interne probabil nu s-au mai alocat banii necesari. E nevoie să facem măcar o eșalonare și să rezolvăm problema”, a explicat Cristian Bușoi, membru al Comisiei de Sănătate din Parlamentul European.

Parlamentarul Bogdan Matei subliniază că singura soluție viabilă este să plătim datoriile către statele partenere pentru a asigura accesul continuu tratamentele de care au nevoie bolnavii români. Acesta afirmă că Guvernul României a alocat în mod constant resurse financiare semnificative către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru aceste plăți.

Citește și: Marcel Ciolacu: Vrem să impulsionăm angajările în spitalele mari, am deblocat posturile din Sănătate. Marţi, 3 caravane medicale au plecat spre comunitățile rurale vulnerabile

Tags: